Jag älskar nattjäst bröd. Det är så enkelt att baka, oftast ska en deg bara röras ihop och sedan jäsa över natten. På morgonen stjälper du upp degen, delar och skjutsar in i ugnen och vips så har du ljuvligt frukostbröd. Dessa är också perfekta att frysa ner och sedan tina i rumstemperatur.
Att baka med zucchini är perfekt nu när den är så pass billig och i säsong. Brödet blir både fylligare och saftigare.
Här finner ni fler goda recept på hembakat bröd.
Nattjästa frallor med zucchini, 12 st:
10 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
1 st. zucchini – ca. 150 g
11 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk flingsalt
3 msk pumpakärnor till topping
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet i en skål. Skölj och riv zucchini på den grova sidan av rivjärnet. Rör ner i vätskan.
- Tillsätt resterande ingredienser (ej pumpakärnor) och rör ihop en ganska lös deg, rör ordentligt så att du slipper mjölklumpar.
- Täck med plast och låt stå i kylskåpet i 12 timmar.
- Sätt ugnen på 225° varmluft eller 250°c över/undervärme, klä en plåt med bakplåtspapper.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den försiktigt i 12 jämnstora delar, med degskrapa eller vass kniv. Lägg på plåten.
- Låt jäsa under bakduk medan ugnen blir varm, i ca. 20 minuter. Strö sedan över pumpakärnor.
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca. 12 minuter, tills de fått fin färg.
Om du gräddar bröden i över/undervärme så måste du sänka temperaturen till 225°c när du stoppar in bröden i ugnen! Vid varmluft behöver du inte göra någonting.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration!
Hej Frida!
Förra helgen försökte jag baka dina dinkelfrallor men blev en total flopp.. 🙁 Har ingen aning vad jag gjorde för fel. Men men tänkte jag, gör ett nytt försök fast med dessa frallorna istället nästa helg. Men nu står jag här med en jätte lös deg, växt något men känns inte alls rätt. Vad gör jag för fel?? 😫
Hej! Vad synd, vad var det som blev en flopp? Degen är väldigt lös så jag tror att du gjort helt rätt! 🙂 Kram!