
Här om veckan hittade jag en hel påse med hasselnötter som hade blivit över sedan en bokplåtning som jag gjort tidigare, och choklad har jag också i överflöd. Och detta resulterade helt enkelt i en helt magiskt god Choklad och hasselnötskaka med hallonfrosting. Barnsligt god om ni frågar mig!

Om du vill byta hallon mot andra bär, eller hasselnötter mot andra nötter eller frön så funkar det fint!
Här finner ni fler recept på härliga mjuka kakor.
Choklad och hasselnötskaka med hallonfrosting, 20 bitar:
Chokladkaka:
50 g smör
2 dl vispgrädde
5 ägg
2 dl strösocker
200 g mörk choklad – funkar att byta mot ljusare choklad
300 g hasselnötter
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
Frosting:
2 dl vispgrädde
1.5 dl creme fraiche, 34%
1 dl hallonsylt
Garnering:
150 g färska bär
ev. torkade blomblad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 20×30 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret och rör ner grädden, låt stå.
- Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa i 4 minuter på hög hastighet.
- Mixa choklad och hasselnötter fint i en matberedare. Tillsätt resterande torra ingredienser och mixa ihop.
- Vänd ner smörblandningen i äggvispet följt av de torra ingredienserna. Vänd runt tills du fått en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
- Frosting: Vispa ihop grädde och creme fraiche fluffigt med elvisp. Vänd försiktigt ner vaniljsocker och hallonsylt.
- Bred frostingen på kakan och låt den sätta sig i kylskåpet en stund. Dekorera med bär och blomblad innan servering.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration!