Jag har tidigare bakat bullar med lemoncurd och blivit som besatt! Det är så otroligt gott med smöriga bullar och syrlig fyllning. Och så hade jag lite limecurd över från ett annat bak här om dagen och tänkte att det skulle vara fantastiskt gott i bullar! Och det blev det!
Se bara på den fyllningen! Tur för mig att jag har två bullar kvar i frysen som jag kan mumsa på i veckan som kommer. Längtar!
Bullar med limecurd, 30 st:
Limecurd:
3 ägg
1.5 dl strösocker
3 limefrukter, rivet skal
1 dl pressad limesaft
75 g rumsvarmt smör
Smörfyllning:
200 g rumsvarmt smör
1.5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
Bulldeg:
5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk mortlad kardemumma
1 dl strösocker
0.5 dl vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
14 dl vetemjöl
Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
Garnerng:
1 dl pärlsocker
Gör så här:
- Limecurd: Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke (gärna rostfri). Rör sedan ner strösocker, citronskal och citronsaft.
- Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme.
- Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
- Tag av från värmen och rör ner smöret, rör om tills allt smör smält.
- Häll upp på rengjorda burkar och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.
- Smörfyllning: Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
- Bulldeg: Häll vatten i bunken, gärna den till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop degen från långsidan.
- Skär 3 cm breda skivor av degen och lägg dem sedan på en bakpapperklädd plåt.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
- Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
- Spritsa limecurd i mitten av bullarna.
Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. - Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter, tills de fått fin färg på både ytan och undersidan (lyft försiktigt en bulle för att kika).
- Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig på Instagram för mer inspiration.