Småkakor som bakas med hasselnötsmjöl och en god mörk choklad. Dessa går inte av för hackor! Har hört från både stora och små att de var bland det godaste de har smakat. Och det är inget dåligt betyg! Med dumlegömma i den lite kladdiga mitten och en seg kant runtom kan det inte bli annat än smarrigt.
Vad som ger kakorna sitt härliga utseende är florsocker som de rullas i innan gräddning. Visst blir de tjusiga?
Här finner ni fler recept på goda bakverk med Dumle
Mjuka chokladkakor med dumle, 20 st:
Kakor:
50 g smör
160 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
2.25 dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
0.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
20 st. dumlekolor
Garnering:
2 msk strösocker
1 dl florsocker
Gör så här:
- Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull, tag av från värmen och låt stå åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i 3-4 minuter. Vänd försiktigt ner chokladsmeten i äggfluffet och rör om.
- Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i smeten. Vänd runt tills allt blandats väl.
- Sätt lock eller plast över skålen och låt smeten stelna i kylskåpet i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Tag ut smeten och dela i 20 jämnstora bitar. Tryck i en dumle i varje bit och rulla till bollar.
- Rulla bollarna i strösocker och sedan florsocker, lägg på plåtarna.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter. Tag ut och låt svalna innan du lyfter dem från plåten.
TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring: Förvara kakorna i en kakburk med tättslutande lock i skafferi.
Hållbarhet: Kakorna håller i 2 veckor i skafferi och 3 månader i frys.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för att se mer goda bakverk.
Ska baka dom imorgon, ja idag har inte zzz än
Baka dessa idag. De blev jättegoda men tyckte det var svårt att rulla dom då det blev väldigt kladdigt. Något tips på hur man kan göra? Funderar på att lägga dumlen på bakplåtspapper och sen klicka alt spritsa ut smeten nästa gång.