Att baka i långpanna är både enkelt och roligt, inte sant? Särkilt härligt är att det räcker till många. Dessa frallor har jag bakat flera gånger och ätit som frukostbröd, gjort goda smörgåsar till picknick och även använt som hamburgerbröd till mindre halloumiburgare. Fantastiskt gott alltihop!
Frallor i långpanna – 30 st:
50 g jäst
5 dl rumsvarmt vatten
100 g rumsvarmt smör
2 msk honung (eller ljus sirap)
14 dl vetemjöl special
0.5 tsk salt
+ 1 ägg till pensling
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet i en skål och tillsätt de resterande ingredienserna (ej ägget).
- Arbeta ihop en smidig deg med händerna, knåda tills allt är väl blandat.
- Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter i rumstemperatur.
- Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk. Dela i 30 jämnstora bitar (väg för mer exakta bitar) och rulla varje bit till en tight boll.
- Lägg alla bollar på en bakpappersklädd plåt, lägg dem ganska tätt så att de jäser ihop. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°c och pensla bröden med lätt uppvispat ägg.
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 20 minuter – tills det blivit gyllene på både yta och undersida.
- Tag ut och låt svalna innan du bryter det i bitar.
Lycka till med ditt brödbak! Glöm inte att kika in här för fler härliga brödrecept.