Äntligen, mina vänner, så har min man fått tummen ur! Han har svängt ihop sin ljuvliga pizzadeg som han friterat, rullat i socker och serverat med en chokladig nötcreme. Som vi längtat va! Staritas, som vi åt på en pizzeria (Meno Male) i Stockholm har han alltså gjort här hemma. Och dessa är bland det godaste jag ätit. Prova vetja!
Servera gärna med någon form av nötkräm eller chokladsås. Något chokladigt i alla fall! Vill du få mer churroskänsla så kan du rulla dem i socker som du blandar med lite kanel. Men den delen skippar vi här hemma.
Tips från Robert:
* Knåda gärna för hand, känn efter hur din deg känns.
* Tag hjälp av en vuxen vid friteringen!
* Ha alltid ett lock nära tillhands när du hettar upp olja!
Friterad pizzadeg, 30 st:
Deg:
170 g kallt vatten
5 g jäst
260 g vetmjöl
5 g salt
Fritering/Garnering:
1 l frityrolja (funkar också med raps)
2 dl strösocker
Gör så här:
- Häll vattnet i en skål. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt hälften av vetemjölet och rör om. Arbeta sedan in saltet och resterande vetemjöl. Knåda ihop en smidig deg som inte kladdar.
- Täck med bakduk och låt jäsa i 3 timmar i rumstemperatur.
- Stjälp upp degen på bakbänk (ej mjölad) och dela i 30 delar. Drag ut till “stänger” som är ca. 7 cm långa och 2 cm breda.
- Fritera: Hetta upp oljan till 180°c – använd en kökstermometer. Lägg försiktigt i 5 st degbitar. Fritera tills de blivit gyllene på båda sidor, ca. 2 minuter.
- Plocka upp med hålslev och låt mellanlanda på hushållspapper – detta är för att få bort det mesta av oljan. Rulla sedan i strösocker som du hällt upp i en skål. Lägg sedan på fat! Serveras när det är lite ljumma.
Lycka till! Kika in här för att se fler goda efterrätter!