
Jag bakar bullarna med mandelspån i ungnen för att få de lite rostade. Sedan strör jag pärlsocker på bullarna efter gräddning. Blir toppenbra! Detta är ett gammalt recept från 2017 (här) som jag uppdaterat en aning!
Saffransbullar med vanilj, 30 st:
Ingredienser Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
14-15 dl vetemjöl special
Ingredienser fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
100 g riven mandelmassa
1.5 dl farinsocker
3 msk vaniljsocker
Sockerlag:
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten
Garnering:
1 dl mandelspån
1 dl pärlsocker
Gör så här:
- Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
- Häll mjölken i bunken till din assistent (eller i en vanlig skål). Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Låt gå i maskin i ca. 8 minuter, eller knåda för hand ca. 12 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.
- Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225° grader över/undervärme när det är 20 minuter kvar av jästiden. - Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter, tills de fått en gyllene färg.
- Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten till allt socker löst sig. Tag av från värmen och låt stå.
- Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Underbart recept!! Blir så otroligt goda 😍😍😍❤
Har aldrig fått så mycket beröm för några bullar – konditoriklass! Bra recept och skönt med endast en jäsning!
Kul att höra <3
Kan man skippa mandelmassan eller byta ut mot något annat då vi har någon som är allergisk hemma ❤️