Bullar, Bullar och sötebröd

Saffransbullar med Vanilj

Saffransbullar ska bakas med äkta smör för bästa smak! Vaniljpulver i fyllningen ger bullarna extra lyx. Saftiga saffransbullar med vaniljSaffranet ger inte bara en fantastisk smak utan även en himla läcker färg, eller hur? Knallgula bullar med vitt pärlsocker gör sig gott även för ögat. För ni vet väl att vi äter med ögat först? 

Saffransbullar med Vanilj, 30 st:

Ingredienser Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Ingredienser fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver

Sockerlag:
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Vatten
Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag. 

Garnering:
Pärlsocker

Gör så här:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. 
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. 
Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

saftiga saffransbullar med vaniljHoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
6 years ago

Ser såå gott ut men måste fråga en sak… vad ska det vara för tempratur på mjölken?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
6 years ago

Mjölken tar jag direkt ur kylskåp! Kram

Lovisa
Lovisa
6 years ago

Ska inte degen jäsa två gånger?
En gång som deg och sen en gång till när dom är utbakade på plåten?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lovisa
6 years ago
Sara
Sara
6 years ago

Har ingen assistent.. funkar det lika bra utan?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara
6 years ago

Det funkar! Knåda dubbla tiden. Kram <3

Sara
Sara
6 years ago

Kan man använda detta recept till att göra vanliga lussekatter också? Tänkte göra hälften vaniljfyllda och hälften vanliga lussekatter av degen om det går?

Mini
Mini
6 years ago

Alltså så mumsig, detta måste bakas:) Hur länge bör degen knådas om man nu inte är ägare av en assistent?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mini
6 years ago

Hej! Vad roligt att du blev sugen på att prova dessa. Knåda dubbla tiden – eller tills du känner att degen är elastisk och fin. Lite klibbig men INTE kladdig! Kram <3

Lina
Lina
6 years ago

Måste inte vätskan vara fingervarm för att jästen ska aktiveras?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lina
6 years ago

Nej! Degen blir varm så småningom och jästen börjar då verka! 🙂

Andrea t
Andrea t
6 years ago

Kan du inte visa en tutorial hur du snurrar dina bullar???? De är nämligen jätte fina

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Andrea t
6 years ago

Det kommer! Tack snälla. Kram <3

Ellinor
Ellinor
5 years ago

Bullarna ser helt fantastiska ut! Jag undrar vad som är skillnad på vaniljsocker och vaniljpulvret som är i fyllningen?

Ellinor
Ellinor
5 years ago

Bullarna ser helt fantastiska ut! Jag undrar vad som är skillnaden på vaniljsocker och vaniljpulvret som ska vara i fyllningen?

Anna
Anna
Reply to  Ellinor
5 years ago

Hej! Vaniljpulver är ju bara vanilj inget socker, så mera smak av mindre mängd men den är dyyyyr men ack så gott blire. Så värt det…mums!

Johanna
Johanna
5 years ago

Kan man göra vanliga lussekatter av denna deg?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna
5 years ago

Det går jättebra! 🙂

Melli
Melli
5 years ago

Världens mumsigaste!!
Älskar dina recept!!!

Tack Frida!!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Melli
5 years ago

Du gör mig glad! Vad roligt att du gillar recepten. Kram <3

Karin Samuelsson
Karin Samuelsson
5 years ago

Så himla goda!!! Har min andra laddning på jäsning nu. Den första som jag bakade förra fredagen, som skulle vara till advent, är redan slut. Har gjort tidigare med kanel också…. himmelskt goda!!

Karin
Karin
5 years ago

Så himla goda!!! Har min andra laddning på jäsning nu. Den första som jag bakade förra fredagen, som skulle vara till advent, är redan slut. Har gjort tidigare med kanel också…. himmelskt goda!!

Adam
Adam
5 years ago

Hej!
Kan man använda torrjäst? Och hur gör man då isf :)?

Malin
Malin
5 years ago

Går det att kalljäsa degen i kyl över natten och baka ut bullarna dagen efter? 🙂

Jessica
Jessica
5 years ago

Jag provade detta recept idag och det var de godaste saffransbullarna jag någonsin smakat! Min sambo som inte ens gillar saffran gav dem högsta betyg 🙂

Donia
Donia
5 years ago

Hej kan man använda torrjäst istället, och isåfall hur mycket ?:)

Emma Isacsson
Emma Isacsson
4 years ago

Värmer du mjölken till 37 grader för att lösa upp jästen? Det framgick inte av receptet

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma Isacsson
4 years ago

Hej! Det framgår inte eftersom att jag inte värmer den. 🙂 Kram!

Cecilia
Cecilia
4 years ago

Hej Frida!
Hur länge ska degen knådas i assistenten ungefär?

saffransmaränger

Nästa inlägg

Saffransmaränger med choklad

29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x