Saffransbullar ska bakas med äkta smör för bästa smak! Vaniljpulver i fyllningen ger bullarna extra lyx. Saffranet ger inte bara en fantastisk smak utan även en himla läcker färg, eller hur? Knallgula bullar med vitt pärlsocker gör sig gott även för ögat. För ni vet väl att vi äter med ögat först?
Saffransbullar med Vanilj, 30 st:
Ingredienser Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Ingredienser fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver
Sockerlag:
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Vatten
* Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag.
Garnering:
Pärlsocker
Gör så här:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Ser såå gott ut men måste fråga en sak… vad ska det vara för tempratur på mjölken?
Mjölken tar jag direkt ur kylskåp! Kram
Ska inte degen jäsa två gånger?
En gång som deg och sen en gång till när dom är utbakade på plåten?
Nej! Mer om det kan du läsa här: http://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2017/08/31/hur-du-lyckas-med-dina-kanelbullar/ Kram!
Har ingen assistent.. funkar det lika bra utan?
Det funkar! Knåda dubbla tiden. Kram <3
Kan man använda detta recept till att göra vanliga lussekatter också? Tänkte göra hälften vaniljfyllda och hälften vanliga lussekatter av degen om det går?
Alltså så mumsig, detta måste bakas:) Hur länge bör degen knådas om man nu inte är ägare av en assistent?
Hej! Vad roligt att du blev sugen på att prova dessa. Knåda dubbla tiden – eller tills du känner att degen är elastisk och fin. Lite klibbig men INTE kladdig! Kram <3
Måste inte vätskan vara fingervarm för att jästen ska aktiveras?
Nej! Degen blir varm så småningom och jästen börjar då verka! 🙂
Kan du inte visa en tutorial hur du snurrar dina bullar???? De är nämligen jätte fina
Det kommer! Tack snälla. Kram <3
Bullarna ser helt fantastiska ut! Jag undrar vad som är skillnad på vaniljsocker och vaniljpulvret som är i fyllningen?
Bullarna ser helt fantastiska ut! Jag undrar vad som är skillnaden på vaniljsocker och vaniljpulvret som ska vara i fyllningen?
Hej! Vaniljpulver är ju bara vanilj inget socker, så mera smak av mindre mängd men den är dyyyyr men ack så gott blire. Så värt det…mums!
Kan man göra vanliga lussekatter av denna deg?
Det går jättebra! 🙂
Världens mumsigaste!!
Älskar dina recept!!!
Tack Frida!!!
Du gör mig glad! Vad roligt att du gillar recepten. Kram <3
Så himla goda!!! Har min andra laddning på jäsning nu. Den första som jag bakade förra fredagen, som skulle vara till advent, är redan slut. Har gjort tidigare med kanel också…. himmelskt goda!!
Så himla goda!!! Har min andra laddning på jäsning nu. Den första som jag bakade förra fredagen, som skulle vara till advent, är redan slut. Har gjort tidigare med kanel också…. himmelskt goda!!
Hej!
Kan man använda torrjäst? Och hur gör man då isf :)?
Går det att kalljäsa degen i kyl över natten och baka ut bullarna dagen efter? 🙂
Jag provade detta recept idag och det var de godaste saffransbullarna jag någonsin smakat! Min sambo som inte ens gillar saffran gav dem högsta betyg 🙂
Hej kan man använda torrjäst istället, och isåfall hur mycket ?:)
Värmer du mjölken till 37 grader för att lösa upp jästen? Det framgick inte av receptet
Hej! Det framgår inte eftersom att jag inte värmer den. 🙂 Kram!
Hej Frida!
Hur länge ska degen knådas i assistenten ungefär?