Saffransbullar med fyllning av smör, farinsocker och vanilj. Blir som en liten ton av kolasmak i fyllningen vilket gifter sig otroligt fint med saffran. Saftiga, enkla att baka och fantastiskt goda!
Se så fluffiga och höga de blir! Med en mitt av vaniljfyllningen som smält ihop fint i ugnen. Mums!
Saffransbullar med vanilj, ca. 25 st:
Bulldeg:
50 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör, rumsvarmt
14 dl vetemjöl special
+ 1 ägg till pensling
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin strö
0.5 dl vaniljsocker
Garnering:
0.5 dl pärlsocker
Sockerlag:
0.5 dl vatten
0.5 dl strösocker
Gör så här:
- Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
- Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget. Arbeta ihop en smidig deg och tryck sedan ut den i en bakpappersklädd långpanna, 40×30 cm. Dela degen med kniv i 25 bitar.
- Täck formen försiktigt med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.
- Tag ut ur kylskåpet och sätt ugnen på 200°c över/undervärme.
- Fyllning: Vispa ihop ingredienserna till fyllningen till en krämig smet.
- Tryck försiktigt små gropar i kakan, 25 st med jämna mellanrum. Fyll dem med fyllning. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca. 15-20 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg.
- Sockerlag: Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull på medelhög värme. Koka till sockret smält och tag sedan av från värmen. Pensla direkt när bullarna tagit ut ur ugnen.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Hej!
Hur förvarar du bullarna för att dom ska hållas så färska som möjligt?