Bullar och sötebröd, Julbak

Saffransbullar med vanilj – bakas i långpanna

45 röster

Saffransbullar_vanilj_langpanna1Saffransbullar med fyllning av smör, farinsocker och vanilj. Blir som en liten ton av kolasmak i fyllningen vilket gifter sig otroligt fint med saffran. Saftiga, enkla att baka och fantastiskt goda!

Saffransbullar_vanilj_langpanna3Se så fluffiga och höga de blir! Med en mitt av vaniljfyllningen som smält ihop fint i ugnen. Mums!

Saffransbullar med vanilj, ca. 25 st:

Bulldeg:
50 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör, rumsvarmt
14 dl vetemjöl special
+ 1 ägg till pensling

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin strö
0.5 dl vaniljsocker

Garnering:
0.5 dl pärlsocker

Sockerlag:
0.5 dl vatten
0.5 dl strösocker

Gör så här:

  1. Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
  2. Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget. Arbeta ihop en smidig deg och tryck sedan ut den i en bakpappersklädd långpanna, 40×30 cm. Dela degen med kniv i 25 bitar.
  3. Täck formen försiktigt med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.
  4. Tag ut ur kylskåpet och sätt ugnen på 200°c över/undervärme.
  5. Fyllning: Vispa ihop ingredienserna till fyllningen till en krämig smet.
  6. Tryck försiktigt små gropar i kakan, 25 st med jämna mellanrum. Fyll dem med fyllning. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  7. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca. 15-20 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg.
  8. Sockerlag: Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull på medelhög värme. Koka till sockret smält och tag sedan av från värmen. Pensla direkt när bullarna tagit ut ur ugnen.

Saffransbullar_vanilj_langpanna4Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
3 years ago

Hej!
Hur förvarar du bullarna för att dom ska hållas så färska som möjligt?

Nästa inlägg

Saffransmuffins med vit chokladfrosting

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x