Kladdkaka med chokladmaräng. Den är så god att gästerna kommer tro de hamnat i himlen. Chokladhimlen!
Kladdig kladdkaka med choklad som toppas av en maräng som blir krispig på ytan och seg inuti – också med choklad. Ja, vad kan gå fel här? Jag toppar hela härligheten med lite syrliga hallon för att bryta av det söta. En klick lättvispad grädde är pricken över i.
Kladdkaka med chokladmaräng, 8 bitar:
Kladdkaka:
150 g smör
100 g mörk choklad (jag använder 70%)
3 ägg
2 dl farinsocker
2.5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Chokladmaräng:
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
50 g mörk choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°c över/undervärme. Klä en springform 22 cm med bakplåtspapper i botten och smöra- samt mjöla kanten, låt stå.
- Smält smöret på låg värme och rör ner choklad. Rör om tills all choklad smält och låt stå.
- Vispa ägg och farinsocker ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt smörblandningen och rör ihop.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Rör om tills allt blandats väl.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 10 minuter. Tag ut och låt stå medan du gör marängen.
- Maräng: Smält chokladen på låg värme och låt stå.
- Vispa äggvitorna till ett fast fluff med elvisp eller i din assistent. Vispa på hög hastighet. Tillsätt strösockret lite i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en blank maräng med styva toppar.
- Tillsätt chokladen i marängen och vänd runt försiktigt. Toppa kakan med marängen och grädda den ytterligare 18 minuter mitt i ugnen. Tag ut och låt svalna helt innan du lossar kanten.
- Serveras med fördel med lättvispad grädde och syrliga bär.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Om man skulle vilja göra den här glutenfri. Fungerar det med glutenfri mjölmix istället för vetemjöl? 2,5dl? Kan man byta rakt av🤔 Tack🥰