Knäckig äppelpaj med salt kolatäcke. Ni vet en sådan som du knackar på med baksidan av en sked och det låter alldeles ihåligt. Ja, det är en sådan paj jag bakat idag. Själva smeten kokas likt en kola vilket ger den härligt knäckiga ytan. Denna är nästan för god för att vara sann.
Under den krispiga ytan gömmer sig svenska äpplen som är toppade med lite råsocker och kanel. Både min mamma och min man sade att det var den godaste pajen de ätit. Och min man gillar inte ens äppelpaj, så då förstår ni hur god den är!
https://www.instagram.com/p/CECibK1gWpQ/
Ljud på! Lyssna på knäcket..
Knäckig Äppelpaj, 10 port:
Fyllning:
4 stora äpplen
1 msk råsocker
2 tsk kanel
Salt kolatäcke:
150 g smör
0.75 dl vispgrädde
0.75 dl ljus sirap
1 dl strösocker
4 dl havregryn
2.75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 180°c över/undervärme, tag fram en pajform 24 cm. Låt stå.
- Skala- och skiva äpplena tunt. Lägg i formen och strö över råsocker och kanel.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, sirap och strösocker. Låt sjuda i 3 minuter och tag sedan av från värmen. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop en smet.
- Häll smeten över äpplena i formen och grädda pajen mitt i ugnen i ca. 30 minuter – tills den fått en gyllene yta.
- Tag ut och låt svalna.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Den blev såååå god!!
Vad brukar du servera till den? 😊
Vaniljsås eller råkräm! 😀