Sockerbullar med vanilj och citron. Sötsyrliga bullar som riktigt smälter i munnen. Gör varje fikastund till fest! Att pensla dem med smält smör och doppa i strösocker tar bullarna till oanade höjder. Japp!
Sockerbullar med vanilj och citron, 25 st:
Fyllning:
250 g rumsvarmt saltat smör
2 dl farinsocker
1 dl vaniljsocker
Rivet skal från 2 st citroner
Bulldeg:
5 dl kall standardmjölk
50 g jäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g saltat smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl special
+ 1 ägg att pensla med
Garnering:
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Gör så här:
- Fyllning:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp eller i en matberedare, ställ åt sidan. - Bulldeg:
1.Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla sedan ut till en stor rektangel (ca. 1 cm tjock deg). Bred på fyllningen och vik degen på mitten.
4. Skär ca. 2 cm breda remsor och snurra till bullar, lägg på en bakpapperklädd plåt.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
6. Pensla bullarna med ägg grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter – tills de är mörkt gyllene i färgen.
7. Smält smöret och pensla det på bullarna efter gräddning. Doppa i strösocker som du blandat med vaniljsocker och kardemumma. Lägg på avsvalningsgaller och låt svalna helt.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Domhär ska jag absolut baka! Ser fantastiskt goda ut. Undrar bara om degen bara ska jäsa en gång? Och mjölken, behövs inte värmas?
Kul att du blev sugen att prova! Ja, de ska bakad med kall degvätska och endast jäsa en gång. Så bakar jag alltid bullar! Kram <3