Bullar, Bullar och sötebröd

Sockerbullar med vanilj och citron

Sockerbullar5Sockerbullar med vanilj och citron. Sötsyrliga bullar som riktigt smälter i munnen. Gör varje fikastund till fest! Att pensla dem med smält smör och doppa i strösocker tar bullarna till oanade höjder. Japp!

Sockerbullar med vanilj och citron, 25 st:

Fyllning:
250 g rumsvarmt saltat smör
2 dl farinsocker
1 dl vaniljsocker
Rivet skal från 2 st citroner

Bulldeg:
5 dl kall standardmjölk
50 g jäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g saltat smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl special
+ 1 ägg att pensla med

Garnering:
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor

Gör så här:

  1. Fyllning:
    Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp eller i en matberedare, ställ åt sidan.
  2. Bulldeg:
    1.
    Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
    2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
    3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla sedan ut till en stor rektangel (ca. 1 cm tjock deg). Bred på fyllningen och vik degen på mitten.
    4. Skär ca. 2 cm breda remsor och snurra till bullar, lägg på en bakpapperklädd plåt.
    5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
    Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
    6. Pensla bullarna med ägg grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter – tills de är mörkt gyllene i färgen.
    7. Smält smöret och pensla det på bullarna efter gräddning. Doppa i strösocker som du blandat med vaniljsocker och kardemumma. Lägg på avsvalningsgaller och låt svalna helt. 

Sockerbullar2Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Minna
Minna
3 years ago

Domhär ska jag absolut baka! Ser fantastiskt goda ut. Undrar bara om degen bara ska jäsa en gång? Och mjölken, behövs inte värmas?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Minna
3 years ago

Kul att du blev sugen att prova! Ja, de ska bakad med kall degvätska och endast jäsa en gång. Så bakar jag alltid bullar! Kram <3

Jordgubbsmuffins

Nästa inlägg

Jordgubbsmuffins

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x