Citronkaka med färskosttopping och massor med färska bär. Så som jordgubbar, hallon och blåbär. Enkel att baka och räcker till många, en perfekt kalaskaka med andra ord. Som en enklare tårta skulle jag nog vilja kalla den. Visst?
Jag toppade även med lite extra citronzest. Mest för ögats skull men också för smaken. Citrus höjer vilken kaka som helst till oanade höjder om ni frågar mig.
Sockerkaka med färskostkräm och bär, 20 bitar:
Sockerkaka:
150 g smör
1.5 dl mjölk
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
1 nypa salt
Färskostkräm:
4 dl vispgrädde
200 g färskost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Topping:
400 g färska bär av valfri sort
ev. citronskal
Gör så här:
- Sockerkaka: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme. Klä en plåt 25×30 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
- Smält smöret och rör ner mjölken, låt stå.
- Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt smörblandningen och rör ihop.
- Arbeta försiktigt ner de torra ingredienserna samt citronskalet och rör till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minter – tills den fått lite gyllene färg och är torr (känn med sticka). Tag ut och låt svalna.
- Färskostkräm: Vispa samtliga ingredienser till en fluffig kräm. Som en tjock grädde i konsistensen.
- Bred krämen på kakan och toppa sedan med sköljda- och delade bär.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Om man ska äta kakan imorgon, hur mycket kan man förbereda? Blir krämen lös och blöt i kylen?
Du kan förbereda hela i förväg! Krämen blir inte blöt. 🙂
Hej! Har du provat att göra den dagen innan den ska serveras? Tänkte bjuda på den på jobb och ville förbereda kvällen innan…tack på förhand!
Hej! Du kan absolut förbereda den kvällen innan! 🙂