Mjuka kakor

Citronkaka med färskostkräm och bär

Citronkaka_färskost_bär4Citronkaka med färskosttopping och massor med färska bär. Så som jordgubbar, hallon och blåbär. Enkel att baka och räcker till många, en perfekt kalaskaka med andra ord. Som en enklare tårta skulle jag nog vilja kalla den. Visst?

Citronkaka_färskost_bär2Jag toppade även med lite extra citronzest. Mest för ögats skull men också för smaken. Citrus höjer vilken kaka som helst till oanade höjder om ni frågar mig.

Sockerkaka med färskostkräm och bär, 20 bitar:

Sockerkaka: 
150 g smör
1.5 dl mjölk
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
1 nypa salt

Färskostkräm:
4 dl vispgrädde
200 g färskost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Topping:
400 g färska bär av valfri sort
ev. citronskal

Gör så här:

  1. Sockerkaka: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme. Klä en plåt 25×30 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
  2. Smält smöret och rör ner mjölken, låt stå.
  3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt smörblandningen och rör ihop.
  4. Arbeta försiktigt ner de torra ingredienserna samt citronskalet och rör till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minter – tills den fått lite gyllene färg och är torr (känn med sticka). Tag ut och låt svalna.
  5. Färskostkräm: Vispa samtliga ingredienser till en fluffig kräm. Som en tjock grädde i konsistensen.
  6. Bred krämen på kakan och toppa sedan med sköljda- och delade bär.

Citronkaka_färskost_bär5Hoppas att det ska smaka. ♥

Glöm inte att följa mig på Instagram & Facebook.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sofia
Sofia
3 years ago

Om man ska äta kakan imorgon, hur mycket kan man förbereda? Blir krämen lös och blöt i kylen?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sofia
3 years ago

Du kan förbereda hela i förväg! Krämen blir inte blöt. 🙂

Lisa Back
Lisa Back
3 years ago

Hej! Har du provat att göra den dagen innan den ska serveras? Tänkte bjuda på den på jobb och ville förbereda kvällen innan…tack på förhand!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lisa Back
3 years ago

Hej! Du kan absolut förbereda den kvällen innan! 🙂

Vegansk_kladdkaka6

Nästa inlägg

Vegansk kladdkaka med grädde och jordgubbar

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x