Mandelmarängtårta med jordgubbar & grädde. Otroligt gott och enkelt! Perfekt för dig som inte kan äta gluten då denna är naturligt glutenfri. En av sommarens godaste tårtor om ni frågar mig.
Två tårtbottnar med samma fyllning på båda – grädde & jordgubbar. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Men om du önskar att addera en till fyllning så funkar det ju superbra det också, varför inte lemoncurd kanske?
Mandelmarängtårta med jordgubbar, 10 bitar:
Marängbotten:
130 g sötmandel
5 äggvitor
3 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
0.5 tsk vitvinsvinäger
Fyllning:
4 dl vispgrädde
300 g färska jordgubbar
Gör så här:
- Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 180°c över/undervärme och klä två springformar med löstagbar kant (á 22 cm) med bakplåtspapper både i botten och runtom kanten.
- Mixa mandeln i en matberedare till ett fint smul, nästan som pulver. Låt stå.
- Vispa upp äggvitorna till ett fast fluff med elvisp eller i en assistent. Tillsätt sedan florsocker – 1 msk i taget under kontant vispning på hög hastighet. Fortsätt vispa när all florsocker är tillsatt, tills du har en blank och fast maräng.
- Tillsätt sedan vanilj, vitvinsvinäger och mandeln. Vänd ihop tills det blandats väl.
- Fördela smeten jämnt i formarna och bred ut till fina bottnar. Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40 minuter – marängen ska vara krispig och gyllene på ytan när den är färdig. Den kommer att ha ett segt inkråm, precis som det ska vara. Låt bottnarna svalna innan du försiktigt lossar kanten och placerar en botten på ett tårtfat.
- Fyllning: Vispa upp grädden fluffigt och bred ut hälften på den första tårtbotten.
- Hacka jordgubbarna och strö hälften av dem över grädden. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa med grädde och jordgubbar. Serveras gärna samma dag!
Hoppas att det ska smaka! ♥
Kan man göra bottnarna en dag innan? Hur ska man i så fall förvara dom på bästa sätt?
Gäller receptet för två tårtbottnar eller är tanken att man ska göra två satser?
Receptet ger två bottnar 🙂
Om man köper färdigt mandelmjöl hur många dl/ gram behöver man då tro??
Går det att baka bottnarna i förväg och ha i frysen eller är det en marängdödare? 😅
Jag skulle säga att det bästa är att förvara dem torrt. Och max en vecka! 🙂
Kan man baka bottnarna dagen innan, och hur ska de isåfall förvaras? 😍