Marängtårta med choklad, grädde och färska bär. En perfekt kalastårta som passar alla tillfällen. Två krispiga, söta marängbottnar toppade med en len chokladganache, grädde och syrliga bär.
Här ser ni tårtan i genomskärning. Hur ljuvligt med chokladkrämen som rinner ut sådär fint ur tårtan? Det är så ljuvligt!
Marängtårta, 10-12 bitar:
Marängbotten:
5 äggvitor
2.5 dl strösocker
Chokladganache:
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Topping:
4 dl vispgrädde
300 g färska bär
Gör så här:
- Marängbotten:
1. Sätt ugnen på 120°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
3. Tillsätt strösocker, lite i taget medan du vispar på hög hastighet med elvisp eller i en assistent.
4. Bred ut två jämnstora rundlar på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen i ca. 1.5 h, bottnarna är klara när de släpper från pappret om du lyfter dem lite försiktigt. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt bottnarna stå kvar tills ugnen svalnat helt. - Chokladganache:
1. Hetta upp vispgrädden i en kastrull på medelhög värme (den får inte koka).
2. Tillsätt chokladen och rör om tills all choklad smält. Ställ sedan i kylskåpet i minst 30 minuter, tills krämen tjocknat en aning. - Montering:
1. Vispa upp grädden till ett fast fluff.
2. Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred på hälften av chokladkrämen och toppa med hälften av den vispade grädden.
3. Dela bären och lägg på hälften av dem på grädden.
4. Upprepa med nästa tårtbotten. Toppa med chokladganache, grädde och bär.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Wow, vad god den här låter! Kan man förbereda marängbottnarna i förväg?
Det kan du absolut göra! Ett par månader håller dem om de förvaras torrt! 🙂
Ungefär hur stora är cirklarna i diameter med marängssmeten innan du stoppar in dem
I ugnen? Får de plats på samma plåt?
Ja! Så pass att två får plats på samma plåt 🙂