Butterkaka med vaniljkräm. Ja, en klassiker. Men kan det bli godare undrar jag? Tror inte det va. Denna är så saftig och så ljuvligt god med en tydlig smak av vanilj. En kaka som borde få plats på varje fikabord vid varje kalas.
Se så saftig den ser ut! Jag älskar butterkaka och har gjort så länge jag kan minnas. Dock bakar jag den inte så ofta, men varje gång som jag får tummen ur och bakar denna ljuva kaka så frågar jag mig själv varför jag inte gör det mer ofta.. 🙂
Butterkaka med vaniljkräm, 10 bitar:
Bulldeg:
25 g jäst
2.5 dl mjölk
80 g rumsvarmt smör
1 tsk mortlad kardemumma
0.5 dl vit sirap
8 dl vetemjöl
1 nypa salt
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
0.5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vaniljkräm – recept här
Pensling och garnering:
1 ägg
2 msk pärlsocker
florsocker
Gör så här:
- Bulldeg: Smula jästen i en bunke, häll över mjölk och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg, gärna i din assistent eller med en elvisp som har degkrokar. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.
- Vaniljsmör: Vispa ihop smör, farinsokcer och vaniljsocker till en krämig massa.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca. 30×40 cm. Bred på vaniljsmöret och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 4 cm breda skivor och placera dem i en bakpapperklädd springform, 24 cm. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°c och vispa upp ägget. Pensla hela kakan och strö över pärlsocker. Spritsa sedan vaniljkräm i mitten av varje bulle.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter, tills den fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna helt, pudra över lite florsocker innan servering.
Hoppas att det ska smaka. ♥