Fryst citroncheesecake som bakas enkelt och smidigt utan ugn, och smakar av den ljuvaste citronglassen. Ja, för det blir lite som en citronglass på kexbotten, med en sötsyrlig lemoncurd och söt maräng på toppen. Perfekt kalaskaka vid alla tillfällen om ni frågar mig.
Se på denna skapelse, så gott! Jag älskar när det söta möter det syrliga i denna cheesecake. Och det krispiga från botten. Sedan när den får stå framme i ca. 20 minuter innan servering gör att den får en underbar konsistens. Jamen ni bara måste prova, i alla fall om ni gillar citron!
TIPS:
* Glutenfri: Byt kexen mot glutenfria kex.
* Mjölkfri: Byt ut smör, färskost & vispgrädde mot mjölkfria alternativ. Samma mängd.
* Låt kakan stå framme i 20 minuter i rumstemperatur innan servering.
* Hållbarhet: Cheesecaken håller sig fint i frysen i upp till 3 månader.
Citroncheesecake, 8-10 bitar:
Botten:
100 g smör
200 g digestivekex
Fyllning:
300 g färskost
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 msk rivet citronskal
2 tsk vaniljsocker
1 dl lemoncurd – recept här
Topping:
2 dl lemoncurd – recept här
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här:
- Botten: Börja med att klä botten samt kanter av en springform med löstagbar kant, 24 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare (eller lägg i en plastpåse, förslut och banka med en kavel). Rör ner det smälta smöret och rör om tills allt blandats väl.
- Häll ut blandningen i din form och tryck ut så att du får en fast och jämn botten, använd baksidan av en sked eller undersidan av ett glas. Ställ in i kylskåpet och låt stå.
- Fyllning: Vispa samman alla ingredienser till en fluffig smet. Tag fram formen och häll i fyllningen.
- Bred på toppingen (2 dl lemoncurd) och ställ din cheesecake i frysen i minst 6 timmar.
- Maräng: Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sedan lite strösocker i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa ner allt socker och arbeta ihop en blank maräng utan sockerkristaller.
- Spritsa eller bred marängen på kakan innan servering. Bränn av med en gasbrännare.
Se på denna vackra skapelse. Hoppas att ni ska gilla den! ♥
På bilden ser det ut som ett lager lemon curd på kexbotten. Ska den vara där eller vispas in i fyllningen?
Jag rörde ner det sista i en burk jag hade lite slarvigt och så blev det att lite hamnade i botten. Den ska röras ihop med fyllningen 🙂
Vad är syftet med att klä in formen med bakplåtspapper innan? Tänker att det väl borde funka utan bakplåtspapper:)?
Syftet är att den inte ska fastna i kanten. 🙂 Kram!
Tack för goda recept. Hur bär du dig åt för att få Lemon curden jämnt fördelad över smeten utan att allt blandas ihop?
Denna är SÅ god! Gjorde den som efterrätt på nyårsafton och min morbror tog 3 bitar (med andra ord mer än godkänt)
Alltså JÖSSES vad god! Lätt den godaste cheesecaken jag nånsin gjort/ätit. Försökte bränna med tändare men det gick lite sådär…men det var jättegott ändå 😆
Så roligt att höra!! 🙂
Kan man använda färdigköpt lemoncurd på burk?
Det funkar fint! 🙂