Kalljästa Vallmofrallor. Fluffiga frukostbröd toppade med vallmo. Bakas smidigt och enkelt, jäser i kylskåp över natten och gräddas av på morgonen innan frukost. Så saftiga och goda.
Kalljästa Vallmofrallor, 12 st:
Ingredienser:
25 g färsk jäst – kan ersättas mot 2 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten eller mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 tsk salt
9 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
2 msk vallmofrön
Gör så här:
- Börja med att lösa jästen i vattnet. Tillsätt sedan de resterande ingredienserna och arbeta ihop en smidig deg, gärna i maskin med degkrok.
- Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk. Dela i 12 delar och rulla till tighta bollar. Lägg med jämna mellanrum på en bakpappersklädd plåt.
- Täck plåten med löst sittande plast (tänk på att degen måste få plats att jäsa) och ställ sedan i kylskåpet över natten – minst 6 h.
- På morgonen därpå: Tag ut plåten ur kylskåpet och låt stå i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter – tills de fått en fin, gyllene färg. Låt svalna en stund innan du skär upp dem.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Låter jättegott. Jag undrar lite om torrjästen, blandar du den i degvätskan som med vanlig jäst? Jag har för mig att jag läste någonstans att torrjäst inte lämpar sig för kalljästa degar, blir det lika bra som med vanlig jäst?
Torrjäst funkar lika bra som färsk jäst! Och du bakar degen på samma vis som i receptet. 🙂 Kram <3
Hej! Går de att byta ut ägg mot något för att göra frallorna veganska?
Du kan utesluta ägg i degen och sedan pensla med vatten eller växtbaserad mjölk! 🙂
Jag ska testa omgående 😃
Kul att höra! 🙂
Ändras mjöl mängden om man byter ut mjölet till glutenfritt?
Hej! Funderar på om man inte kan jäsa degen hel i kylen och sen forma bullarna dagen efter? Mvh Caroline