Semmelrulltårta, rulltårtssemla, rulltårta med smak av semla, semmelrulle? Ja, kärt barn har många namn. Vad jag tycker passar allra bäst är dock Semmelrulltårta, för det är ju precis vad det är. En blandning mellan semlaoch rulltårta. Oavsett så är denna alldeles magiskt god! En rulltårta som jag verkligen rekommenderar er alla att prova.
Saftigare och fluffigare rulltårta får man leta efter, det är ett som är säkert. Jag har fyllt min rulltårta med hemgjord mandelmassa och vispad grädde. I själva kakan är det kardemumma också. Det smakar verkligen precis som en Semla.
Semmelrulltårta, 10-12 bitar:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
0.5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bapulver
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
250 g mandelmassa
50 g sötmandel
4 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och strösocker fluffigt med elvisp eller i assistent på hög hastighet, gärna i 5 minuter. Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna, rör ihop till en klumpfri smet.
3. Häll smeten på plåten och grädda mitt i ugnen i ca. 5 minuter, tills tårtbotten fått en gyllene färg.
4. Tag ut och sockra lite lätt på toppen av kakan med strösocker. Vänd sedan upp på nytt bakplåtspapper. Låt svalna en aning och drag sedan bort bakplåtspappret från tårtbotten försiktigt. Om du upplever att pappret fastnat lite i botten så kan du pensla med kallt vatten, så släpper det bättre sen.
Fyllningen:1. Mixa mandelmassa, sötmandel och 1 dl av grädden till en krämig smet.
2. Vispa upp resterande grädde fast.
3. Bred mandelmassan på rulltårtsbotten och bred sedan över grädden. Rulla ihop rulltårtan från långsidan. Skär upp vid servering.
Hoppas att det ska smaka. ♥