Tårtor

Chokladtårta med lakrits

chokladtarta_med_lakritsChokladtårta med lakrits. Förstår ni vad gott? Det är faktiskt en av de godaste tårtor jag någonsin bakat- och smakat. Den perfekta tårtan för dig som gillar lakrits. Och choklad såklart. Jag toppade denna med hallon & vinbär i somras och skulle rekommendera er att göra detsamma då det bryter av det söta och salta. Använd frysta hallon, det funkar fint att lägga på mellan bottnarna.

Chokladtårta med lakrits, 10-12 bitar:

Ingredienser tårtbotten: 
50 g smör
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1.25 dl mjölk
1.25 dl kokhett vatten

Ingredienser lakrtisfluff: 
175 g färskost
1 dl vispgrädde
1 påse tyrkisk peber (lakritskarameller)

Ingredienser Chokladfrosting: 
200 g färskost
200 g mjölkchoklad

Gör så här:
Tårtbotten: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt klä en 18 cm springform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Klä höga kanter.
2. Smält smöret och låt stå åt sidan.
3. Blanda strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål. Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om. Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet.
4. Häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 60 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt sedan svalna helt. Om den sjunker ihop lite i mitten så kan den svalna upp och ned på plant underlag – då jämnar den ut sig. Dela sedan chokladbotten i tre jämnstora bottnar och lägg åt sidan.
Lakritsfluff: 1. Börja med att finkrossa Tyrkisk Peber i en mortel, ställ åt sidan.
2. Vispa upp färskosten tills den blivit fluffig. Tillsätt sedan vispgrädden och fortsätt vispa till ett fast fluff. Rör till sist ner krossad Tyrkisk Peber och rör ihop tills allt blandats väl, låt stå.
Chokladfrosting: 1. Börja med att smälta chokladen i en kastrull på låg värme på spisen, låt svalna.
2. Vispa upp färskosten fluffig. Rör sedan ner den avsvalnade chokladen och vispa ihop en fast chokladfrosting.
Montering: 1. Lägg den tjockaste tårtbotten på ett tårtfat och bred över hälften av lakritsfluffet. Upprepa med nästa tårtbotten. Lägg sedan på den sista tårtbotten och spackla tårtan med chokladfrostingen. Toppa eventuellt med bär, gärna någonting syrligt då det passar bra ihop med choklad och lakrits.

chokladtarta_med_lakrits1Detta recept gjorde jag i ett samarbete med Fazer när jag gjorde butiksfoldrar ihop med dem. Det var förra året och jag är så stolt över recepten i den foldern att jag (med godkänt från Fazer) även vill dela dem med er. Så jag hoppas att det ska smaka. 🙂

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jasmine
Jasmine
4 years ago

Hej! Ska göra denna tårta till en födelsedagsfest, 4 stycken närmare bestämt. Tror du det skulle vara gott att byta ut lakritsfluffet mot typ hallonmousse? För att få två av tårtorna utan lakrits tänkte jag.
Älskar bloggen! 😀
Kram

Hanna
Hanna
1 year ago

Går tårtan att frysa?

saffranskladdkaka_hallonmarang1

Nästa inlägg

Saffranskladdkaka med hallonmaräng

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x