Saffranskladdkaka med hallonmaräng, ja – för det är nämligen så att saffran och hallon är en alldeles ljuvligt god kombination. Speciellt i denna kladdis. Detta blir julens bästa kladdkaka, det är ett som är säkert!
Denna kladdkaka har jag bakat förut, fast utan själva marängen som topping. Och kladdkakan blir alltid i perfekt konsistens. Lite seg i kanten och kladdig rakt igenom. Så ljuvligt, precis som jag vill ha en kladdkaka.
Saffranskladdkaka med hallonmaräng, 10 bitar:
Ingredienser Kladdkaka:
100 g smör
0.5 g saffran
2 ägg
2 dl Strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk Vaniljsocker
Ingredienser Hallonmaräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl hallonpuré
Gör så här:
Kladdkaka: 1. Sätt ugnen på 175°c och smöra- samt bröa en form med löstagbar kant, 22 cm. Ställ åt sidan.
2. Smält smör och rör ner saffran, låt stå.
3. Rör ihop ägg, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en skål, tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop en klumpfri smet. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tag ut och låt svalna en aning. Ställ sedan i kylskåpet i 2-3 timmar.
Hallonmaräng: 1. Vispa upp äggvitor och strösocker i en bunke över ett vattenbad, vispa för hand tills marängen nått en temperatur om 65°c.
Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i en assistent tills marängen svalnat och blivit styv.
2. Tillsätt hallonpuré och vispa ihop tills allt blandats väl. Spritsa marängen på den avsvalnade kakan och bränn sedan av snabbt med en gasbrännare.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Åh låter helt underbart gott!
Dock undrar jag över Hallon purén. Gör du den själv eller köper du den?
Kan man frysa in kladdkakan?