Limekola är precis som det låter – en ljuvlig kola smaksatt med lime i form av limeskal. Att bryta av det söta i kolan med lime blev alldeles perfekt. Kolan blir lagom hård på ytan, mjuk inuti och bara smälter i munnen. Så god.
Att slå in kolarna i små bitar av papper tycker jag blir så himla fint. Dessutom klibbar de inte ihop med varandra vilket jag tycker är toppen. Att lägga alla pappersinslagna kolor i en liten skål på julens gottisbord är ju inte fel, visst?
TIPS:
* Kolan håller i skafferiet i upp till 4 veckor.
* Kolan kan frysas i tätslutande burk med lock eller i fryspåsar, håller i minst 3 månader i frysen.
* Vid glutenallergi kan du skippa glykossirap helt utan att ersätta med annat.
Limekola, ca. 50 st:
Ingredienser:
75 g mjölkfritt margarin
1.5 dl ljus sirap
2 msk glykossirap
3 dl strösocker
2.5 dl sojagrädde
2 tsk vaniljsocker
rivet skal från 3 limefrukter
1 nypa salt
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser utom limeskal i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp.
2. Drag ner värmen till medelhög och låt kolan koka långsamt tills den nått en temperatur om 125°c, det tar ca. 20-30 minuter. Tag av från värmen och rör ner skal från 2 st. limefrukter.
3. Häll smeten i en pappersklädd limpform och riv över skalet från den sista limefrukten. Låt sedan stelna helt i rumstemperatur. Skär sedan i lagom stora bitar och klä in dem i bakpapper.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Var kan jag köpa formen?
Vad använder du för termometer till din kola?
Låter du kolan/fudgen svalna (5timmar) i rumstemperatur eller ska det svalna i kylen? Mina kolor blir oftast klibbiga på utsidan och fastnar i pappret. Vad kan detta bero på? Hur förvarar man kola och fudgen?
Du har för övrigt väldigt härliga och goda recept som jag ofta bakar efter
Vilken god kola!! Nu gjorde jag den laktosfri och missade vaniljsockret men den var ändå super god!!
Din form på bilden ser inte ut som en limpform?