Julbak, Mjuka kakor

Saffranskaka

saffranskakaSaffranskaka. En ljuvligt god och galet saftig sockerkaka smaksatt med saffran. Detta är ett av mina allra bästa recept på sockerkaka, den håller sig saftig flera dagar efter att den gräddats. Magiskt om ni frågar mig.

saffranskaka2Här kan ni nästan se hur pass saftig denna kaka blir, eller hur?

Saffranskaka, 12 bitar:

Ingredienser:
75 g smör
1 dl standardmjölk
0.5 g saffran
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl ljust muscavadosocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme.
2. Klä en springform med löstagbar kant (24 cm) med bakplåtspapper i botten. Smöra kanterna samt pappret i botten och bröa sedan med kokos.
3. Smält ihop smör, mjölk och saffran. Drag av från värmen och låt stå.
4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker fluffigt med elvisp i 5 minuter.
5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och vispa sedan ner dem varvat med smörblandningen i äggsmeten. Vispa på låg hastighet till en klumpfri smet.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter, tills stickan är torr.
7. Tag ut kakan ur ugnen och vänd den upp och ned på ett bakplåtspapper, låt svalna helt innan du vänder upp den och tar bort kanten.

saffranskaka1Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helena Kåreland
Helena Kåreland
4 years ago

Kan jag använda vanligt strösocker istället för muscavadosocker? Och måste jag vända formen uppochner när kakan tas ut från ugnen?

Tack!
G
Helena

Rebecca
Rebecca
Reply to  Helena Kåreland
4 years ago

Inget svar från Frida, men min affär hade inte muscovadosocker så jag körde på vanligt och den blev super ändå! 🙂 mvh rebecca

Emma
Emma
Reply to  Helena Kåreland
4 years ago

Hej! Eftersom man inte fick nå svar av Frida så bytte jag helt ärligt talat recept. till en sida där man får svar.

Victoria
Victoria
4 years ago

Kan man frysa denna kaka?

Anne Jenkins
Anne Jenkins
Reply to  Victoria
4 years ago

Gar alldeles utmarkt att frysa. Tina i rumstemperatur.

God Jul!

Rebecca
Rebecca
4 years ago

Jag DÖR vad god denna var! Jag misslyckas ALLTID med sockerkaka men denna blev som en dröm! Tack!

kolasnittar4

Nästa inlägg

Kolasnittar med salta nötter

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x