Saffranskaka. En ljuvligt god och galet saftig sockerkaka smaksatt med saffran. Detta är ett av mina allra bästa recept på sockerkaka, den håller sig saftig flera dagar efter att den gräddats. Magiskt om ni frågar mig.
Här kan ni nästan se hur pass saftig denna kaka blir, eller hur?
Saffranskaka, 12 bitar:
Ingredienser:
75 g smör
1 dl standardmjölk
0.5 g saffran
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl ljust muscavadosocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme.
2. Klä en springform med löstagbar kant (24 cm) med bakplåtspapper i botten. Smöra kanterna samt pappret i botten och bröa sedan med kokos.
3. Smält ihop smör, mjölk och saffran. Drag av från värmen och låt stå.
4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker fluffigt med elvisp i 5 minuter.
5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och vispa sedan ner dem varvat med smörblandningen i äggsmeten. Vispa på låg hastighet till en klumpfri smet.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter, tills stickan är torr.
7. Tag ut kakan ur ugnen och vänd den upp och ned på ett bakplåtspapper, låt svalna helt innan du vänder upp den och tar bort kanten.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Kan jag använda vanligt strösocker istället för muscavadosocker? Och måste jag vända formen uppochner när kakan tas ut från ugnen?
Tack!
G
Helena
Inget svar från Frida, men min affär hade inte muscovadosocker så jag körde på vanligt och den blev super ändå! 🙂 mvh rebecca
Hej! Eftersom man inte fick nå svar av Frida så bytte jag helt ärligt talat recept. till en sida där man får svar.
Kan man frysa denna kaka?
Gar alldeles utmarkt att frysa. Tina i rumstemperatur.
God Jul!
Jag DÖR vad god denna var! Jag misslyckas ALLTID med sockerkaka men denna blev som en dröm! Tack!