Saffranskakor med vit choklad och apelsin. Ni vet sådana där segmjuka kakor med krispiga kanter och lite kladdiga i mitten. Ja, precis sådana kakor. Dessa är som en chocolate chip cookie i grunden fast bakade med vitt socker istället för brunt och utan chokladknappar fast med vit choklad istället. Och så har jag tillsatt saffran och apelsin också såklart. För ni vet väl att saffran, vit choklad och apelsin är en ljuvlig kombo?
Saffranskakor med vit choklad & apelsin, 16 kakor:
Ingredienser:
1 msk ljus sirap
0.5 g saffran
120 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
Garnering:
50 g vit choklad
rivet skal av 1 apelsin
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 180°c grader över/undervärme. Klä två plåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2. Smält sirapen i micron eller i en liten kastrull på spisen och rör ihop med saffran, låt stå.
3. Vispa rumsvarmt smör med strösocker till en mjuk smet, använd gärna elvisp. Tillsätt ägget och sirapsblandningen, vispa ihop till en slät smet.
4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och rör sedan ihop med smörblandningen. Arbeta ihop en klibbig deg.
5. Dela degen i 16 delar och rulla alla delar till bollar. Lägg på plåtarna med jämna mellanrum och platta till en aning.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de blivit lite gyllenbruna i kanterna. Tag ut och låt svalna.
7. Smält den vita chokladen och ringa den över kakorna. Riv över lite apelsinskal och låt sedan kakorna svalna.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Såååå fina!
Hej!
Det här är mina och hela släktens favoritkakor. Så så goda. Jag fullkomligt älskar segheten och den goda smaken. Min fundeing är på om man skulle kunna göra en vår/sommarvariant på dessa. Typ med citron istället för saffran. Hade du rekommenderar rivet skal eller juice i smeten?
Vilken choklad är bäst att smälta.