Julbak, Småkakor

Saffranskakor med vit choklad och apelsin

saffranskakor5Saffranskakor med vit choklad och apelsin. Ni vet sådana där segmjuka kakor med krispiga kanter och lite kladdiga i mitten. Ja, precis sådana kakor. Dessa är som en chocolate chip cookie i grunden fast bakade med vitt socker istället för brunt och utan chokladknappar fast med vit choklad istället. Och så har jag tillsatt saffran och apelsin också såklart. För ni vet väl att saffran, vit choklad och apelsin är en ljuvlig kombo?

saffranskakor2

Saffranskakor med vit choklad & apelsin, 16 kakor:

Ingredienser:
1 msk ljus sirap
0.5 g saffran
120 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
Garnering:
50 g vit choklad
rivet skal av 1 apelsin

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 180°c grader över/undervärme. Klä två plåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2. Smält sirapen i micron eller i en liten kastrull på spisen och rör ihop med saffran, låt stå.
3. Vispa rumsvarmt smör med strösocker till en mjuk smet, använd gärna elvisp. Tillsätt ägget och sirapsblandningen, vispa ihop till en slät smet.
4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och rör sedan ihop med smörblandningen. Arbeta ihop en klibbig deg.
5. Dela degen i 16 delar och rulla alla delar till bollar. Lägg på plåtarna med jämna mellanrum och platta till en aning.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de blivit lite gyllenbruna i kanterna. Tag ut och låt svalna.
7. Smält den vita chokladen och ringa den över kakorna. Riv över lite apelsinskal och låt sedan kakorna svalna.

saffranskakor1Hoppas att det ska smaka! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenny
Jenny
4 years ago

Såååå fina!

Nicolina
Nicolina
4 years ago

Hej!

Det här är mina och hela släktens favoritkakor. Så så goda. Jag fullkomligt älskar segheten och den goda smaken. Min fundeing är på om man skulle kunna göra en vår/sommarvariant på dessa. Typ med citron istället för saffran. Hade du rekommenderar rivet skal eller juice i smeten?

Josefine
Josefine
2 years ago

Vilken choklad är bäst att smälta.

Fridas bakutmaning

Nästa inlägg

Höstlovsbakning - 20 recept

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x