Äppelpaj med smuldeg. En ljuvligt god paj som har ett sprött skal och massor med härligt knäckigt smul. Äpplena har smak av kanel och kola som den får av råsocker. Allt detta goda i samma kaka. En riktig succékaka!
Jag serverar min äppelpaj med en vaniljvisp. Det är det allra godaste tycker jag, och om inte vaniljvisp så gärna min ljuvliga vaniljkräm. Se vilket härligt lager med kanelkryddade äpplen mitt i all smuldeg. Mums!
Äppelpaj med smuldeg, 8-10 bitar:
Smuldeg:
175 g rumsvarmt smör
1 ägg
5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
5-6 äpplen
2 msk smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
Gör så här:
Smuldeg: 1. Sätt ugnen på 175°c grader över/undervärme. Klä botten av en springform med löstagbar kant, 24 cm och smörj kanterna med smör.
2. Nyp ihop samtliga ingredienser till en jämn deg och låt stå.
Fyllning: 1. Skala, kärna ur- och skiva äpplena. Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt resterande ingredienser inklusive äppelskivorna.
2. Låt puttra tills äpplena blivit mjuka, drag av från värmen.
Paj: 1. Fördela hälften av smuldegen i formen och tryck ut ordentligt i botten och en bit upp på kanterna. Använd t.ex baksidan av en sked.
2. Häll i fyllningen och smula sedan över resterande deg.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minuter och låt sedan svalna innan du tar bort kanten. Servera gärna med vaniljvisp.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Hej! Jag tycker att du har en helt underbar blogg!
Jag har en fråga, vilka äppelsorter tycker du är bäst i en äppelpaj?
Kram 🙂
Tack snälla! Jag tag sådana som vi har i trädgården (ingen aning om sort) eller sådana vi får av grannen. Alltså trädgårdsäpplen av något slag, ha ha. Så länge de inte är FÖR söta så gillar jag dem! Kram
Kan man använda vanligt strösocker istället för råsocker till fyllningen?
Absolut! 🙂
Supergott!