Blåbärskaka med smuldeg. Ja, som en ljuvlig kombination av blåbärskaka och blåbärspaj. Så kan det gå när en inte kan välja mellan just sockerkaka eller paj. Himla bra tycker jag, att det går att få allt i samma kaka. Denna är en ny favorit och jag kan inte sluta äta av den.. 🙂
Denna kaka blev galet saftig och smakrik. Jag ÄLSKAR blåbär i bakverk. Det är perfekt nu när skogen fullkomligt lyser av dessa små härligt lila bär. Smuldegen ger lite karaktär åt kakan och ett fint tuggmotstånd som jag gillar. Tillsätt lite kokos också om du vill – eller byt ut havregryn mot kokos. Det har jag provat och det är också sådär himmelskt smarrigt.
Blåbärskaka med smuldeg, 20 bitar:
Smuldeg:
75 g rumsvarmt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Blåbärskaka:
175 g smör
3 stora ägg
2 dl strösocker
3.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl blåbär
Gör så här:
Smuldeg: 1. Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa, låt stå.
Blåbärskaka: 1. Sätt ugnen på 175°c och klä en form (20×25 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Smält smöret och låt stå. Vispa sedan ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp, rör ner de torra ingredienserna tillsammans med smöret och arbeta ihop en klumpfri smet.
3. Häll smeten i formen och strö över dina blåbär. Smula till sist över smuldegen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 35-40 minuter. Stickan ska vara torr när kakan är klar, tag ut och låt svalna innan du skär den i bitar.
Serveras gärna med vaniljkräm. Hoppas att det ska smaka! ♥
Hej, jag har en fråga. Om man gör receptet på blåbärsrutor och sedan vaniljsåsen du har länkat till. Röker då en sats vaniljsås till en sats med blåbärsrutor?
Kram❤️
Hej! Ja, det räcker 🙂 Kram!
Ska det vara varmluft?
Nej, jag bakar med över/undervärme! 🙂
Behöver man göra något med blåbären om dom är upptinade ur frysen, t.ex använda potatismjöl eller liknande? 🙂 Har för mig att det kan bli vattnigt när man bakar med blåbär.
1 msk potatismjöl att blanda med blåbären blir toppen! 🙂
Hej! Tror du jag kan byta ut smör i smeten mot rapsolja? Ska baka åt mormor som inte äter smör:)
Hej! Kan det funka med mjölkfritt margarin kanske? 🙂