Äppelkaka med mandelmassa. En otroligt saftig och smakrik kaka med doft av både kanel och kardemumma. Perfekt att packa ner i picknickkorgen eller servera ljummen till 15-fikat. Passar såväl de stora som små fikamonstren.
Jag äter helst min äppelkaka med hemgjord vaniljkräm. Men den är också god att äta med en kula vaniljglass, eller bara precis som den är. För den smakar mycket av både äpple och goda kryddor. Perfekt att baka nu när alla äpplen på våra äppelträd börjar mogna.
TIPS:
* Kakan går utmärkt att frysa in i fryspåsar eller i en tätslutande burk med lock.
* För glutenfritt: Ersätt vetemjöl mot 4 dl glutenfri mjölmix.
* För laktosfritt: Byt smör och mjölk mot laktosfritt alternativ.
Äppelkaka med mandelmassa, 12 bitar:
Ingredienser:
50 g smör
1 dl mjölk
100 g mandelmassa
3 stora ägg
1.5 dl råsocker
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 stora äpplen, eller 4 mindre
2 msk råsocker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°c grader över/undervärme. Smöra- och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm och ställ åt sidan.
2. Smält ihop smör och mjölk, låt stå.
3. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och blanda den med ägg och råsocker. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med smörblandningen och arbeta ihop en klumpfri smet.
4. Häll smeten i formen och dela sedan dina äpplen i klyftor. Blanda äppelklyftorna med råsocker, kardemumma och kanel.
5. Strö äpplena över smeten och strö över lite extra råsocker, kanel & kardemumma. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 35 minuter. Tag ut och låt svalna innan du tar bort kanten.
Hoppas att det ska smaka. ♥