Bröd

Filmjölksbröd med morot och äpple

filmjölksbrödGrovt filmjölksbröd med äpple och morot. Ett bröd som bakas på 1 timme och blir galet saftigt och ljuvligt gott. Själva arbetet när du ska baka detta bröd tar knappt 10 minuter. Galet enkelt. Ett perfekt recept att plocka fram när familjen önskar hembakat bröd omedelbums. 

filmjölksbrödJag har fyllt mina smörgåsar med lite färskost, sallad, avokado, basilika och brieost. Verkligen en god smörgås. Smakerna från ostarna gifter sig fint med brödets mustiga smak. 

Filmjölksbröd med morot & äpple, 16 bitar:

Ingredienser:
4 dl havregryn
9 dl rågsikt
1.5 dl linfrön
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 oskalat äpple
2 morötter
2 msk honung
6 dl filmjölk eller yoghurt

Garnering:
Havregryn eller frön

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme. Klä en form 25×30 med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2. Rör ihop alla torra ingredienser i en stor skål.
3. Grovriv äpple och morot och tillsätt det sedan i de torra ingredienserna. Rör ner honung och filmjölk, arbeta ihop en jämnt blandad smet.
4. Bred ut smeten i formen och toppa med havregryn eller frön.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 45-50 minuter. Tag ut och låg svalna på avsvalningsgaller. Skär i jämnstora rutor när brödet svalnat. 
(Sedan delar du rutorna på mitten så att du får en dubblelsmörgås som på mina bilder).

filmjölksbrödJag brukar slå in smörgåsarna i lite smörpapper för att sedan packa ner dem i en picknickkorg. För visst är det så att allt ätbart smakar bättre utomhus? Mer picknick åt folket! Hoppas att ni ska gilla brödet. 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elin
Elin
4 years ago

Detta bröd står i ugnen just nu, hoppas så att jag lyckas med det. Ser verkligen gott ut på bilderna! Jag toppade med vallmofrön..

Alltid härligt att kunna ta fram hembakt bröd till frukost

blåmesen
4 years ago

Har du några knep för att veta om det här brödet är färdigt eller inte? Jag bakade ett igår och det blev jättefint, men när jag skar upp det visade det sig att det inte var gräddat riktigt hela vägen igenom. Så nu vet jag att jag ska köra det lite längre nästa gång, men funderar på om det finns någon genväg till att få det lagom gräddat redan första gången?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  blåmesen
4 years ago

Kör in en termometer, när den visar 96 grader så är brödet klart. 🙂

blåmesen
Reply to  Frida Skattberg
4 years ago

Aha, vad smart! Tusen tack för tips!

Jojo
Jojo
4 years ago

Var köper man oskolade äpplen…? Vi har bara skolade äpplen i vår affär som ligger snällt i fruktdisekn där man får tag i dem…

blåmesen
Reply to  Jojo
4 years ago

Berätta mer om den här fruktdisekn där du hittar dina skolade äpplen. Vad är det för nåt, en nyhet inom förvaring i matbutiken?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  blåmesen
4 years ago

HAHA! Det var så roligt för jag hängde inte med alls här.. Men nu har jag ändrat! 😉

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jojo
4 years ago

Men hahahah!!! Nu står det oskAlade!!! :’)

Marina Edwards
Marina Edwards
4 years ago

Har precis bakat detta bröd! Blev jättegott, och ganska högt, så jag skar i skivor istället . Hur funkar det att frysa?

MosterM
MosterM
4 years ago

Blev super gott bröd. Smeten blev lite torr så jag var orolig att brödet skulle blir det. Men det blev saftigt och smakade mycket. Tack för bra recept.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  MosterM
4 years ago

Vad roligt att höra att du gillar brödet! 🙂 Tack för att du delar med dig. Kram!

syltkakor1

Nästa inlägg

Syltkakor med hallon och jordgubb

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x