Citronkaka med vaniljfrosting. Ja, alltså en galet saftig och ljuvlig långpannekaka med touch av citron och sedan toppas med en len vaniljfrosting. Denna kaka blir kalasets höjdpunkt, det är ett som är säkert.
Citronkaka med vaniljfrosting, ca. 20 bitar:
Kaka:
200 g smör
1 dl mjölk (gärna med hög fettprocent)
4 ägg
3 dl strösocker
skal från 1 citron
saft från 1/2 citron
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Frosting:
200 g rumsvarm philadelphia
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Kaka: 1. Sätt ugnen på 180°c och klä en form 25×35 cm med bakplåtspapper.
2. Smält samman smör och mjölk, låt stå.
3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i 5 minuter, tillsätt sedan citronskal- och saft. Rör ihop.
4. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål för sig och tillsätt dem sedan tillsammans med smörblandningen ner i äggvispet. Arbeta ihop en klumpfri smet.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 20 minuter, tills stickan är torr. Tag ut och låt svalna helt.
Frosting: 1. Vispa samman alla ingredienser till ett fast fluff. Vispa gärna med elvisp på hög hastighet i ett par minuter.
2. Bred frostingen på kakan och skär sedan i bitar. Toppa eventuellt med lite extra rivet citronskal.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Låter och ser sååå gott ut! den får jag prova!
Har inte den storlek på form. Är det bättre att ta en mindre, 20×30, med risk att den jäser över eller större, 30×40, men då blir den kanske ganska platt?
Jag gjorde 1,5 sats av receptet och det blev precis lagom till en ”vanlig långpanna”. Kakan blev mycket uppskattad.
Går det bra att frysa ner den när det är frosting på?
Det funkar fint! 🙂