Marängrulltårta med grädde och jordgubbar. En sommardröm i sin renaste och godaste form. Denna är enkel att baka, inga krusiduller. Den smakar som en sommardröm och gör succé vid varje kalas. Perfekt nu inför stundande kalas, skolavslutningar och nationaldag, inte sant?
Missa inte mina andra goda sommartårtor HÄR.
Marängrulltårta, 8-10 bitar:
Maräng:
5 äggvitor
2.5 dl strösocker
2 tsk florsocker
1 tsk maizena majsstärlekse
Jordgubbspuré
75 g jordgubbar
2 msk strösocker
skal av 1 lime
Fyllning:
jordgubbspuré (recept ovan)
3 dl vispgrädde
150 g färska jordgubbar i bitar
Gör så här:
Maräng: 1. Börja med att sätta ugnen på 160°c och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan 1 msk strösocker i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en bland och fluffig maräng. Vänd sedan ner florsocker och maizena, rör ihop.
3. Bred ut marängen på bakplåtspapperet och grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter – tills den fått en gyllene färg.
4. Tag ut och strö lite strösocker på toppen, vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper och drag försiktigt bort det pappret som sitter fast i botten – låt svalna.
Puré: 1. Koka ihop jordgubbar och strösocker i en kastrull på medelhög värme. När jordgubbarna blivit lite mjuka så kör du med stavmixer till en puré – du kan också mosa dem fint med en gaffel. Riv sedan ner limeskal och rör om.
Fyllning: 1. Vispa upp grädden och bred den sedan på botten. Droppa över jordgubbspurén och drag med en liten sked så att fyllningen blandas slarvigt.
Strö över jordgubbarna.
2. Rulla marängen från kortsidan till en ganska tight rulle. Pudra över lite florsocker och toppa med lite vispad grädde och jordgubbar.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Hur stor ska bakplåten vara?
40×30 cm 🙂
Vad gör jag med gulorna?
Ser väldigt god ut! Kan man förbereda eller håller den sig en stund i kylen, tänkte då det är maräng?
Åå vad gott! Undrar samma sak, kan man förbereda kvällen innan eller är den bäst när den just är färdig?
Du kan förbereda den kvällen innan! Förvara i kyl 🙂
Tänker göra två bottnar och lägga på varandra, det borde ju fungera lika bra, så lipper man rulla.
Absolut! Det kommer att bli toppen! 🙂
Blir marängen seg/mjuk efter en stund? Hur länge kan man ha den färdig i kylslåp? Eller måste den ätas direkt?
Du kan ha den i kylskåp över natten om du önskar – men då är den mer seg i konsistensen sen, fast fortfarande supergod! Allra godast är den alldeles färsk. 🙂
Kanske en dum fråga, men stelnar inte marängen när du gör purén? Är den svår att rulla och är det risk att den ”spricker” ?
Nej! Den hinner inte stelna! 🙂 Kram. <3
Varför ser man inte svaret på frågor i kommentarerna? Undrar jag som har samma frågor. Tack 🙂
Hej! Bloggen har strulat lite den senaste tiden så jag har inte kunnat svara på kommentarer eller blogga som vanligt. Men nu funkar det bättre så nu ska jag försöka hinna ikapp. Vilken fråga har du? Kram! <3
Är det svårt att lyckas med denna eller fastnar bakplåtspappret i botten? Har du några tips för det? 😊
Gjorde två försök idag. Men den blev helt platt och fastnade i pappret. Vad gör jag för fel?
Kan man göra marängen dagen innan, och fylla och rulla den dagen efter?