Gräddtårta med jordgubbar. Ja, inte vilka jordgubbar som helst utan limemarinerade jordgubbar. Min favorit sedan många år! Denna tårta är otroligt enkel att baka och så ljuvligt god. En sommardröm i tårtform.
Denna tårta valde jag att inte spackla av den enkla anledningen att jag älskar lite “rustika” tårtor där varje lager syns. Visst är det fint? Enkelt är det också att montera tårtor på det viset.
Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥
Gräddtårta med jordgubbar, 8-10 bitar:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver
Limemarinerade jordgubbar:
400 g jordgubbar
1 lime – allt skal och 2 tsk saft
3 msk strösocker
Fyllning:
Limemarinerade jordgubbar (recept ovan)
4 dl vispgrädde
Garnering:
200 g färska jordgubbar
Gör så här:
Tårtbotten:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
2. Vispa upp ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp i ca. 5 minuter.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du delar den i tre bottnar.
Limemarinerade jordgubbar:
1. Skölj, rensa och hacka jordgubbarna i bitar. Blanda med limeskal- och saft samt strösocker. Låt stå.
Montering:
1. Vispa upp grädden fast och fluffig.
2. Tag fram tårtbottnarna och lägg den tjockaste delen på ett tårtfat.
3. Toppa med en tredjedel av vispgrädden samt en tredjedel av de limemarinerade jordgubbarna – sila av dem en aning innan så att de inte blir så blöta.
4. Upprepa till sista botten. Garnera med lite extra jordgubbar.
Hoppas att det ska smaka! ♥