No bake Morotskaka är precis vad det låter som – en Morotskaka som bakas utan ugn. Denna är dessutom vegansk och glutenfri. Kakan bakas också utan tillsatt socker, men i frostingen har jag ett par matskedar florsocker, dock kan den ersättas mot en sockerfri frosting såklart.
Denna kaka var så god. Alltså SÅ galet god! Förstår inte varför jag inte provat att baka en no bake morotskaka innan. Jag fann inspiration till min morotskaka på Pinterest som är en sajt som har ALLT.. 🙂
Det är ljuvligt. Sötningen och det som ger kakan sin konsistens är dadlar. En ljuvligt god och söt frukt som liknar ett russin i konsistens. Jag bakar denna med mandelmjöl och valnötter vilket ger en härlig smak och fin textur på kakan.
TIPS:
* Om du önskar en mer stabil frosting – tillsätt 50-75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin.
* För extra smak – tillsätt 0.5 tsk malen ingefära.
* Nötterna kan bytas mot annan sort.
* För mer syra i kakan – tillsätt rivet citrusskal.
* Kakan kan frysas både med- och utan frosting.
* Förvara kakan inplastad (eller i tårtkupa) i kylskåp om den inte ska frysas.
No bake morotskaka, 10-12 bitar:
Kaka:
20 stora färska dadlar (4.5 dl urkärnade)
4 dl valnötter
4.5 dl dl grovt rivna morötter
1 tsk vaniljpulver
2 tsk malen kanel
1 nypa salt
3 dl mandelmjöl (går att byta mot t.ex kokosmjöl)
Frosting:
200 g växtbaserad färskost (jag använder på mackan)
1 dl växtbaserad vispgrädde
1 dl florsocker
Garnering:
1 dl finhackade valnötter
rivet skal från 1 limefrukt
Gör så här:
Kakan: 1. Börja med att mixa dadlarna i din matberedare. Mixa till de bildar som en ”boll”. Lägg dadelbollen åt sidan.
2. Mixa valnötterna till ett smul. Tillsätt mixade dadlarna och arbeta ihop i din matberedare.
3. Tillsätt sedan morot och kryddorna, mixa ihop.
4. Stjälp ner smeten i en skål och arbeta in mandelmjölet med en slickepott.
5. Klä en springform med löstagbar kant (20 cm) med bakplåtspapper i botten och runtom kanten. Tryck sedan ut smeten i formen till ett jämnt lager och ställ i frysen i 2 timmar så att kakan får sätta sig ordentligt. Tag bort kanten och bakplåtspapperet samt lyft över kakan på sitt serveringsfat.. Förvara i kylskåp.
6. Frosting: 1. Vispa ihop ”färskost” med grädde och florsocker. Vispa med elvisp eller i din assistens på högsta hastighet i ett par minuter – till ett styvt fluff bildats.
2. Spritsa eller bred frostingen på kakan. Toppa med finhackade nötter och lite rivet limeskal.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Wow, det här är verkligen något jag ska prova!
Kan man byta ut frosting ingredienserna mot vanlig mjölk/grädde?
Åh så smarrigt! Kan man byta ut valnötterna mot något annat eller blir det liksom inte samma sak då? Har nämligen 2 nötallergiker hemma ☺️
Jag tänker göra denna kaka samt en ”vanlig” kaka till avslutningfika på mitt jobb.
Så då har jag egentligen två frågor.
1. Kan man göra detta i en stor folieform?
2. Har du tips på en annan kaka som är lätt och göra men ser otroligt avancerad ut?
För övrigt ser allt så otroligt gott ut och du är verkligen väldigt duktig!
Hälsningar Tina.
Funkar det utan nötter, eller blir det inte det samma?
[…] Receptet hittat hos https://blogg.amelia.se/…/no-bake-morotskaka-baka-morotska…/ […]