Subway cookies. Ni vet sådana kakor som man köper på just Subway? Dit man kan gå enbart för kakornas skull om man heter Frida Skattberg. Jag älskar dessa kakor och köper dem ofta när jag är inne i stan. Dock har jag nu äntligen lyckats knåpa ihop det bästa receptet på subway cookies, så nu kan jag baka dem hemma i mitt eget kök lika gärna. Yay!
Jag har bakat både mörka och ljusa cookies. I de mörka hade jag jordnötssmör-chips och i de ljusa hade jag mörk choklad. Favoriterna denna gång blev nog dessa mörka kakor, oj så goda! Nästa gång ska jag hacka ner vit choklad och nötter, men det fanns inte hemma denna gång.
Subway cookies, 30 st:
Ingredienser:
300 gram smör
2 dl ströocker
2.5 dl ljust muscovadosocker
2 stora ägg
1 msk vaniljsocker
7.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
250 g valfri hackad choklad/chokladknappar
För mörka kakor:
Tillsätt 2 msk kakao
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt med bakplåtspapper, låt stå.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Vispa ihop strösocker, muscovadosocker, ägg och vaniljsocker luftigt. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt.
4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i äggsmeten. Arbeta ihop en smidig deg. Dela degen på två och arbeta in kakao i ena delen om du önskar hälften mörka kakor.
5. Grovhacka chokladen och arbeta in den i degen.
6. Lägg degen på en bit plastfolie, slå in och låt vila i kylskåp i 20 minuter. Tag fram och dela degen i 30 jämnstora bitar. Rulla till bollar och lägg med jämna mellanrum på bakpapperklädda plåtar. Tryck till lite lätt och toppa med lite extra choklad.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter, tills de börjat få lite färg i kanterna. Tag sedan ut ur ugnen och låt svalna på plåten innan du lyfter bort dem.
TIPS:
* Glutenfritt: Byt ut vetemjöl mot 8 dl glutenfri mjölmix.
* Mjölkfritt: Byt ut smör mot mjölkfritt margarin.
* Frys in degen som blir över i bollar, då är det bara att plocka fram och grädda av när sötsuget slår till.
* Kakorna förvaras bäst i tätslutande burk med lock.
* Kakorna kan med fördel frysas in i burk med lock eller fryspåsar.
Hoppas att ni ska gilla kakorna. ♥
Vad är det för skillnad på vanligt socker och muscovadosocker?
Lite sent nu kanske men det är lite annan smak på muscvadosocker, typ kola aktig
Smart!
Låter supergoda, har inte varit så sugen på att baka det senaste men nu blev jag inspirerad! 🙂
Vad roligt att höra! Stor kram till dig. <3
Så mumsigt!
vart hittar man chokladknappar med jordnötssmör? I butiker har jag bara sett vit och mörk choklad än så länge 🙂
Jag köpte dem i en butik i Stockholm som säljer godis m.m. från USA! 🙂
Bakade detta igår och dem va jättegoda! Blev dock lite förvirrad för i ingredienserna stod de musuvadosocker men i instruktionerna farinsocker
Hej! Vad kul 🙂 Ja, det är jag som varit snurrig, ska fixa det. Tack! Kram <3
Kan man ha farinsocker istället för musuvadosocker?
Svar ja! 🙂
Kan man ha vilken choklad som helst?
Ja! Ta den du gillar 🙂
Älskar dina recept men lyckas aldrig med sånna hör kakor! De vill inte flyta ut och bli stora, de fortsätter vara halvdöda skabbiga kakor…
Vad bra att jag läser igenom vad som skrivs… Men halvhöga stabbiga kakor
Men det är så konstigt att de blir höga? Undra om du kanske får i för mycket mjöl i degen? Att du får som packade mått när du skopar upp mjölet? Kram!
Mina blev tyvärr alldeles för höga och sjönk inte ut heller. mindre mjöl alltså?
Vad tråkigt! Ja, ibland kan det bli så att måtten packas med mjöl = för mycket mjöl i degen. Försök att ta luftiga mått genom att skaka påsen/butken med mjöl innan du försiktigt skopar upp i måttet. Kram!
Blev helt perfekta och supergoda!!😍