Saftiga kanelbullar som på bageri. Ja, sådana bullar som man bara inte kan motstå, ett recept som ger er sådana bullar delar jag med mig av idag!
Jag är ju faktiskt självutnämnd expert på att baka riktigt saftiga kanelbullar. Får jag säga så? Mina kanelbullar blir alltid galet saftiga och med riktigt krämig fyllning. MYCKET fyllning ska det vara, visst?
De blev inte bara saftiga och goda, utan också riktigt stora. Jag älskar stora bullar! Hellre stora och få än små och många. Men allra helst stora och många, eller hur? 😉
Klicka här för att ta del av mina bästa tips för att lyckas med bullarna varje gång!
Saftiga kanelbullar, 25 st:
Bulldeg:
5 dl kall standardmjölk
50 g jäst
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
2 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g saltat smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl special
Fyllning:
250 g rumsvarmt saltat smör
200 g mandelmassa
2 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
0.5 dl malen kanel
Garnering:
1 ägg
1 dl pärlsocker
Sockerlag:
1.5 dl vatten
1.5 dl strösocker
Gör så här:
Fyllning:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (remonsen) med en elvisp eller i en matberedare, ställ åt sidan.
Bulldeg:
1.Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla sedan ut till en stor kvadrat (ca. 1 cm tjock deg). Bred på fyllningen och rulla till en rulle.
4. Skär ca. 2 cm breda bitar och lägg på en bakpapperklädd plåt.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
6. Garnering:
Pensla bullarna med ägg och strö sedan över pärlsocker.
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
Gör nu sockerlagen:
Blanda vatten och strösocker i en liten kastrull och låt koka upp. Låt sedan sjuda tills bullarna är klara, tag av från värmen.
8.Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen.
Låt svalna innan du flyttar dem från plåten.
TIPS:
Veganisera: Uteslut ägg och byt ut mjölk mot vatten och smör mot mjölkfritt margarin.
Glutenfritt: Byt mjölet mot glutenfri mjölmix.
Äggfritt: Uteslut äggen helt, de behöver inte ersättas med något.
Förvaring: Om du inte ska äta bullarna inom de närmsta dygnet så skulle jag rekommendera dig att frysa ner dem i fryspåsar. Ju tidigare du fryser ner dem desto färskare blir de när du tinar dem. Annars i fryspåsar i skafferiet.
Hur vet jag att bullarna är klara?: Öppna ugnen och lyft på en av bullarna med t.ex en stekspade. Om den har en fin gyllene färg på undersidan (precis som på ovansidan) så är de färdiggräddade.
Hoppas att bullarna ska smaka!
Glöm inte bort att den viktigaste ingrediensen är kärlek och glädje! Så knåda in lite sådant också. ♥
Ser supergoda ut.
Hur får man bullarna att inte resa sig i mitten när de gräddas?
De reser sig i mitten när de rullas för tight, för då har de ingenstans att ”ta vägen” när de jäser. Så då sticker de uppåt. Rulla inte löst men inte heller hårt, utan rulla bara ihop enkelt och lätt. 🙂 kram!
behöver inte degen jäsa innan man lägger på fyllning?
Svar nej! Det behövs inte 🙂 Kram!
Superfina! Har du något tips hur man ska göra för att inte bullarna ska ”flyta ut”? Alltså så att änden på degen inte lossnar och det blir mellanrum mellan lagrena i ugnen?
Man kan peta in änden av degen under själva bullen för att den ska hållas på plats under jäsningen och bullen behåller formen under gräddning
Jag brukar pensla på lite vatten längst ut på kanten efter att jag har haft på min fyllning, och sen rulla ihop. Vattnet funkar som klister. Se till så att skarven ligger ner mot bordet när du delar upp bullarna, så ska du nog få fina kanter 🙂
Lägg bullarna med ganska lite mellanrum (men ändå så att de får plats att jäsa) på plåten. Då kommer de att gräddas ihop en aning men inga mellanrum blir det. Blir superenkelt att bryta en bulle också då de inte jäser ihop helt och hållet utan bara på sina ställen. Annars kan du såklart också peta in änden under bullen. 🙂 Kram!
Rör du om med assistenten och sen byter till degkrog när du arbetar ihop degen? Har du 225 grader på varmluft eller vanlig? 🙂
Nej, alltid degkrok direkt från start! Vanlig över/undervärme 🙂 Kram!
ÄLSKAR ditt bullrecept! Har aldrig fått så fina och goda bullar förut! Och heller inte så många komplimanger om vilka goda och fina bullar jag bakat. Så tack för att du är så grym!
Bullarna ser fantastiska ut, som allt annat du bakar! 😀
Jag undrar om man kan ersätta mandelmassan på något vis i fyllningen? 🙂
Har tyvärr extremt svårt för de!
Mvh Moa 🙂
Jag brukar bara plocka bort mandelmassan och blanda ihop resten av innehållet. Funkar fint det med.
Oj, vad goda de ser ut! Ska inte mjölken värmas innan?
Nej! Mjölken ska inte värmas 🙂 Kram!
Hej! Kan du visa lite mer bilder på processen, el va man ska säga.. ja tror sjutton mina bullar blev ännu större än dina, så vill gärna se när degen är klar hur du gör sen, vore intressant, sen undrar jag om man vill ha vanilj fyllning, ska jag ha mandelmassan i också? mvh Petra
Det här var de godaste bullarna jag någonsin har ätit. Så saftiga och mjuka, påminner lite om Pågens gifflar. Du är grym
Vad roligt att höra! 🙂 Stor kram!
Tyvärr fungerade inte det här receptet alls för mig 🙁 När degen släppte från kanterna i maskinen hade den inte alls några glutentrådar utan var liksom kompakt och tråkig. Körde maskinen lite extra och då blev det lite trådar men vågade inte köra längre än så. När de var gräddade kändes själva brödet väldigt tråkigt, torrt och lite kompakt. Hade inte i speciellt mycket mjöl utan degen var ganska kladdig 🙁
Världens godaste bullar! Du och dina recept är livsglädje för mig. Tack så mycket ❤️
Men åh så fint sagt! Blir varm och glad i hjärtat. Tack snälla, fina. <3
Superbra recept bakade dessa bullar nyss och de blev precis som köpe-bullar. Råkade låta dom jäsa lite för länge så de blev väldigt stora men det blev trots det 39st. Penslade bullarna med sockerlag och sedan pärlsocker efter de varit i ugnen funkade jättebra.
Vad fint att höra! Tack snälla för att du delar med dig. Kram! <3
Hej! Dör så goda! Måste baka i helgen! Men jag är lite nyfiken på när det står 2 st ägg (kan uteslutas) menas det att du använder ägg när du bakar?
Hej! Röd eller blå jäst? En del använder blå. Vill så gärna få perfekta bullar. ☺️ I dina bästa tips som du länkar till har du skrivit att du använder vanligt vetemjöl, men i detta recept vetemjöl special. Vad ska jag ta? Tack för en så himla bra bakblogg. ❤️ Älskar dina recept
Hej! Superfina bullar! Det receptet ska jag prova. Jag undrar bara varför man penslar bullarna med sockerlag när dom är klara?
Hej! Jag bor i USA och skulle gärna vilja prova detta recept, men det är tyvärr väldigt svårt att få tag på vanlig, färsk jäst här, så jag undrar om det skulle funka lika bra att använda torrjäst? Behöver man anpassa receptet på något annat vis om man använder torrjäst istället? Och hur mycket torrjäst isåfall? 🙂 Det ser verkligen ut som världens godast bullar!!
I videon nämner du att man kan byta ut mandelmassan mot tex pumpafrön och att recept på sådan massa fanns på din hemsida. Men hittar tyvärr inte det. Hur hittar jag det??
Men duuu, dom blev super goda. Det tog tid men det var det värt. Nu ska jag bjuda mina barn och barnbarn i morgon.
Tack för receptet.
[…] mig ordentligt och gick iväg till butiken och köpte ingredienser till kanelbullar. Jag gick efter Fridas recept och som vanligt så blev de perfekta! Följde hennes youtubevideo denna gång också och […]
Hej!
Om man inte har bakmaskin – går det lika bra för hand?
Mvh Cecilia
Det går jättebra! Knåda till en fin deg som inte klibbar. Kram
[…] Har du aldrig tidigare bakat dina egna Semlor så är det hög tid nu. Mitt recept är enkelt att följa och ger otroliga semlor! Tål du inte mandelmassa så kan du fylla dem med vaniljkräm, chokladkräm eller annat gott. Bulldegen är densamma som till mina bageribullar. […]
[…] finner ni fler härliga recept på bullar! Till exempel kanel, citron och kärleksmums. Och här finner ni en video på när jag bakar […]
Det blev jättebra bullar. Förutsatt gången jag har fått till sockerlagen med. Gjorde dubbel sats. 1/3 gjorde jag med lemoncurd, smör, vanilj, lite farin socker och riven vit choklad. Resten med kardemumma remons med smör, vanilj , farin socker och vit choklad.
Vad roligt att höra att det blev bra! Det gör mig glad, låter så gott med riven vit choklad också!! 🙂