Idag har jag bakat massa smarrigt med saffran. Däribland dessa galet goda Lussebullar med kanelfyllning. Alltså, som en kanelbulle fast med saffran. Formad som lussekatter. SÅ fina, eller hur? De blev väldigt fina tycker jag, och riktigt goda också. En ny favoritbulle som jag absolut vill bjuda på i jul! 🙂
Tips för supersaftiga Lussebullar:
- Blötlägg russin minst 1 h före bakning:
Russin är torkad frukt (vindruvor). Och torkad frukt drar åt sig väldigt mycket vätska. Så om du trycker fast torkade russin på dina lussebullar så kommer de att dra åt sig vätska ur lussebullarna vilket kommer att bidra till att bullarna kan bli torra. - Använd alltid rumsvarmt smör:
Baka alltid på rumsvarmt smör! Om du smälter smöret så kommer det att uppfattas som extra degvätska. Det kommer att leda till att du tillsätter mer mjöl då degen är för kladdig – vilket i sin tur leder till att bullarna blir kompakta och torra. Så, alltid rumsvarmt smör! - Baka på kall degvätska:
Att baka på kall degvätska har många fördelar. Jäsningen kommer inte igång så länge du knådar degen vilket gör att degen blir mer lättarbetad. En ojäst deg är alltid enklare att jobba med än en jäst deg. Det kommer att göra det enklare för dig att få fina lussebullar. På så vis kan du baka klart bullarna och bara låta de jäsa på plåten innan de ska in i ugnen. En jäsning räcker! Det minskar också risken för överjästa bullar. - Grädde:
Byt ut en del degvätska mot vispgrädde. Fettet från grädden bidrar till saftighet i degen vilket kommer att ge mjuka och saftiga bullar.
Lussebullar med kanelfyllning, 15 st:
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 msk kanel
1 nypa salt
Bulldeg:
25 g fäsk jäst
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 g saffran + 1 msk hett vatten
0.5 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
7-8 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
0.5 dl russin
1 dl pärlsocker
Gör så här:
1. Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
2. Häll mjölk och grädde i bunken till din assistent. Smula ner jästen och rör om tills jästen löst sig.
3. Blanda saffran med hett vatten och häll sedan blandningen i bunken.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg.
5. Kavla ut degen till en rektangel och bred sedan på fyllningen.
6. Vik degen på mitten och skär sedan ut 15 strimlor, ca. 2 cm breda.
7. Rulla strimlorna som vanliga lussebullar och låt sedan jäsa under bakduk i 1.5-2 h.
8. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker samt tryck fast två russin i varje bulle.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225°c i ca 8 minuter.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Hej!
Dessa ser ju hur goda ut som helst
Tror du det funkar med glutenfritt mjöl? Sonen är glutenintolerant och det skulle vara kul att göra bullar som hela familjen kan njuta av.
Har den funderingen i många av dina härliga recept men börjar med detta
Hej. Kan du inte visa på Youtube dessa safrans bullar hur man gör.
Hej!
Detta är typ de godaste bullarna jag gjort men asso hur får du dom att hålla ihop så fint? Mina bara flyter ut
Snurra ganska tight! 🙂 Kram
Tack så mycket för tipsen! Aldrig tänkt på det med jäsningen!
Och att russinen drar ut vätskan, låter hu hur logiskt som helt nu när jag läser det Tack för bra recept! Dessa ska utan tvekan bakas i helgen. God Jul!
[…] är en självklarhet hos oss. Gärna dessa Lussebullar med kanelfyllning som är en ny favorit. Annars går klassiska lussekatter också […]