Alltså det här med kola och salt. Är det bara jag som fullkomligt älskar det? Tror att vi är ganska många som gillar den smakkombinationen, eller?
Dessa Chokladcupcakes med salt kola är i alla fall helt ljuvliga. Jag fann inspirationen till dessa från min kladdkaka med salt kolafrosting. Men jag gjorde muffins istället och spritsade på en chokladfrosting som jag gjorde som små “skålar” i för att fylla med kolasås och sedan toppa med flingsalt.
Skålarna i frostingen har jag sett på en sida som heter Pinterest. Så fint, visst?
Se så ljuvligt det ser ut när kolan rinner ner lite fint.. 🙂
Om ni inte vill ha kolasås så kan ni fylla skålarna med något annat. Kanske chokladsås? Nutella? Smält choklad? Ganache? Eller bara spritsa på frostingen som den är, för den är galet god.
Chokladcupcakes med salt kola, 12 st:
Muffins:
75 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
Frosting:
200 g färskost
200 g mjölkchoklad
Kolasås:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Muffins: 1. Börja med att sätta ugnen på 175° och placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
2. Smält ihop smör, vaniljsocker, vatten och mjölk i en kastrull på låg värme på spisen, låt sedan svalna en aning.
3. Vispa upp äggen och rör sedan ner dem i smörblandningen.
4. Blanda strösocker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål för sig och tillsätt sedan smörblandningen. Vispa ihop en klumpfri smet.
5. Häll smeten i formarna, fyll till 2/3 i varje form.
6. Grädda mitt i ugnen i ca. 15-18 minuter. Tag ut och låt svalna.
Frosting: 1. Smält chokladen och låt svalna.
2. Vispa upp färskost till ett fluff – använd gärna elvisp.
3. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och vispa ihop till en slät frosting.
4. Spritsa sedan frosting på dina avsvalnade muffins och forma små skålar genom att trycka en sked försiktigt i frostingen.
Kolasås: 1. Koka upp alla ingredienser i en kastrull på medelhög värme.
2. Låt småkoka i ca. 5 minuter.
3. Häll upp på väl rengjord burk och förslut med ett lock. Låt svalna.
4. Fyll frostingskålarna med kolasås och toppa eventuellt med lite flingsalt.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Wow! Dem ser magiskt goda ut! Finns det en youtube video på dessa? Känns som att det blir lättare att ge sig på ”skålarna” om man sett hur du gör först 😉
Hej går dessa att frysa när de är klara?
Tack för alltid så bra recept
Paula