Oj, vilka muffins jag bakat. Eller till och med cupcakes. Jag var så sugen på lemoncurd idag och svängde snabbt ihop en sats. Ni vet väl att lemoncurd är supergott på en rostad brödskiva? Mums! Men sedan när jag ändå dansade runt i köket så passade jag på att baka något som jag länge tänkt på. Nämligen Citronmarängcupcakes. Som en citronmarängpaj fast i muffinsform. De blev så goda att jag redan tryckt i mig två stycken..
Meningen var aldrig att jag skulle jobba idag, utan bara vara. Vaknade upp i feber och ont i hela kroppen, så jag bakade liksom bara för något slags lugn idag. Blev dock så nöjd med mina cupcakes så jag tog fram min gamla kompakta systemkamera och knäppte av ett par bilder. Därav är inte kvaliteten den bästa, men det var liksom skönt att inte krångla till det så värst.
Kolla på denna? Åh, jag känner fortfarande hur god denna var. Om ni gillar när citron möter sött så kommer ni att älska dessa!!
Citronmarängcupcakes, 12 st:
Lemoncurd:
3 ägg
1.5 dl strösocker
1 citron, rivet skal
1 dl citronsaft
75 g rumsvarmt smör
Gör så här:
1. Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke (gärna rostfri). Rör sedan ner strösocker, citronskal och citronsaft.
2. Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme.
3. Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
4. Tag av från värmen och rör ner smöret, rör om tills allt smör smält.
5. Häll upp på rengjorda burkar och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.
Muffins:
100 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl kokos
3.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175° grader och placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
2. Smält den vita chokladen över ett vattenbad på låg värme, rör om tills all choklad smält och låt sedan svalna en aning.
3. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt med elvisp på hög hastighet. Tillsätt äggen – ett ägg i taget under vispning. Rör sedan ner den vita chokladen samt kokosen, rör om till en jämn smet.
4. Tillsätt sedan mjölk och rör om.
5. Till sist rör du försiktigt ner vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd runt till en jämn smet.
6. Fyll dina muffinsformar med 2/3 smet och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter, tills de fått en gyllene färg. Låt sedan svalna helt.
Italiensk Maräng:
3 dl strösocker
1 dl vatten
4 st äggvita
0.5 dl strösocker
Gör så här:
1. Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
2. Använd en rengjord rostfri bunke till äggvitorna. Separera äggvitor och gulor och häll sedan vitorna i bunken.
3. Koka upp strösocker och vatten till en sockerlag utan att röra om. Temperaturen ska gå upp till 122° grader och detta kontrollerar du enklast med en sockertermometer.
4. Vispa vitorna med elvisp eller i din köksassistent till ett fast fluff.
Börja vispa vitorna när sockerlagen nått en temperatur om 115° grader.
Vispa i 0.5 dl strösocker mot slutet och vispa till en fast äggvita.
5. Håll nu koll på sockerlagens temperatur, tag genast av från värmen när den uppnått 122° grader.
6. Häll sedan sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan under konstant vispning på hög hastighet. Fortsätt vispa tills du har en blank och styv maräng som svalnat helt under vispning.
Montering av cupcakes:
1. Börja med att gröpa ur ett litet hål i dina muffins.
2. Fyll dem sedan med lemoncurd.
3. Spritsa nu marängen över lemoncurden.
4. Bränn av med en gasbrännare innan servering.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Hej! Sorry att ja skriver igen, men vill såå gärna få svar! Jag skriver eftersom jag har en fråga angående ett recept. Det finns nämligen en choklad/ hasslenöts – cheesecake me browniebotten på espresso house som är himmelskt god. Tror inte jag ätit något godare om jag ska vara ärlig jag skulle såå gärna vilja prova baka en, men ja kan inte hitta något bra recept. Så min fråga är egentligen, om du skulle kunna göra något liknande. Skulle verkligen uppskattas!!❤️❤️
Hej!
Måste man ha vit choklad i muffinsen? Finns det något alternativ att ha i istället?
(Har väldigt svårt för vit choklad och antar att man inte känner smaken särskilt mycket av den men skulle ändå vilja ha något substitut)
Tack för en underbar blogg med massa goda recept förresten! 🙂
Hej! Du kan skippa den helt. 🙂 Kram!
Hej!
Använder du mellanstora, eller stora muffinsformar?
Normalstora tror jag? Inte extra stora och inte små.. 🙂 Kram
Hej! De ser helt underbara ut! Kan man dock skippa kokosen pga allergi eller måste man ersätta den med nått annat. Tänker på fastheten i muffinsen om den blir påverkad 🙂 underbar blogg brukar följa dina recept ☺️
Hej! Du kan skippa den helt, det är ingen fara alls. 🙂 Tack snälla för dina fina ord. Kram <3