Äppelfrallor. Saftiga småbröd med rivna äpplen direkt från äppelträdet. Äpplet gör frallorna väldigt saftiga och ger dem en härlig syra. Ett ljuvligt frukostbröd som jag gärna rostar lite i ugnen och sedan toppar med smör och en stark ost. Lätta att baka är de också då de inte behöver knådas särskilt mycket. Degen ska röras ihop och sedan är det inte så mycket mer jobb med detta bröd. Jag gillar när det är enkelt, och det kan jag tänka mig att jag inte är ensam om?
Jag valde att inte rulla mina bröd till bollar utan lät degen jäsa i en lång “korv” och delade dem sedan i trekanter. Så simpelt, och fint också tycker jag. Jag får en rustik känsla av dessa bröd, precis som jag gillar.
Äppelfrallor, 15 st:
Ingredienser:
30 g jäst
5.5 dl vatten
3 st äpplen, rivna
0.5 tsk salt
5 dl Grahamsmjöl
10-12 dl Fullkornsmjöl
1.5 dl solroskärnor
Börja med att smula jästen i en bunke. Häll över vatten och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt rivna äpplen, salt, grahamsmjöl, fullkornsmjöl och solroskärnor.
Arbeta ihop till en smidig deg med en slev.
Degen kan bli lite kladdig beroende på hur saftiga dina äpplen är, men det är ingen fara. Låt sedan degen jäsa under plastfolie i 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Om degen är kladdig så arbetar du in lite mer mjöl här. Rulla ut till en lång korv och dela degen i 15 trekanter.
Rulla dem snabbt i mjöl och lägg dem sedan på bakpappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Snitta bröden med en vass kniv och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.
Tag ut och låt svalna på ett galler innan du serverar dem.
Hej! Finns det någon anledning till att använda plåtar med hål i? Aldrig sett det förut! 🙂
Just denna gång hade jag plåten efter gräddning istället för ett avsvalningsgaller. Det är en bageriplåt! De gräddar sina bröd på sådana plåtar för att få en jämnare fördelning av varmluften i ugnen. 🙂 Kram!
Försvinnande goda med både stark ost och plommon marmelad.
Samt trevliga trekanter.
Mvh Britt
Hej
Såg jätte goda ut.
Har aldrig gjort bröd
Men ska prova.
Ska vattnet vara varmt el kallt
Och är de varmluft el vanlig!?
Med vänlig hälsning,
Maria
Hej Frida!
Jag undrar vad du menar med fullkornsmjöl?
Vilket sädesslag? Grahamsmjöl är fullkornsmjöl av vete, men menar du råg, korn, havre eller en blandning av dessa när du skriver ” fullkornsmjöl ” i äppelbrödsreceptet?
Vänliga hälsningar, Eva
Hej! Ursäkta min otydlighet! Fullkornsvete bakade jag med 🙂 Kram!
Hej Frida,
Tänkte bara höra efter om du tror att det går att låta degen jäsa över natten?
Tänker att man på så vis kan förbereda helgfrukosten redan på fredagen!
Tack för en alltid lika underbar blogg, följt dig i flera år nu och blir alltid lika inspirerad av att kika in på din blogg! 😀
Hej! Absolut, det går jättebra. Minska på jästen och jäs degen i kylskåpet. 🙂 Tack snälla, blir så glad. Kram! <3
Hej! Älskar dina recept! Nu provar jag att göra dessa för andra gången, men de blir stenhårda? vad gör jag för fel? Min ugn är inte den bästa, kan det vara att den blir för varm och jag kanske borde korta ner tiden jag har frallorna i ugnen?
Hej! Ser hur fina och goda ut som helst ju!! Vill prova! Men min affär här på vischan har inte fullkornsvetemjöl… Förslag på vad jag kan använda istället? Trevlig helg!