Kanelbullar är någonting som jag själv skulle säga att jag är grym på att baka. Och idag gjorde jag världens godaste Veganska Kanelbullar. Jag känner mig alltid trygg och säker på att mina bullar kommer att bli saftiga och goda. Och för att få till just saftiga och goda bullar så har jag dela med mig av mina 8 bästa tips för att lyckas med sina kanelbullar. Att baka bullar är egentligen inte svårt, det gäller bara att finna sina små knep.
Jag har bakat mina egna kanelbullar i många många år nu och det har gjort mig ganska kräsen när det kommer till just bullar. Jag nöjer mig sällan med en köpt kanelbulle på ett café. Oftast har de legat framme under dagen och blivit torra. Nej, jag vill gärna ha mina egenbakade bullar. Visst är det okej att känna så? 🙂
Om ni vill se hur jag snurrar mina Kanelbullar så kan ni kolla på min Instagram. I min profil finns en händelse som heter “Kanelbullar”, där kan ni se hur jag snurrar dem.
Veganska Kanelbullar, ca. 30 st:
Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver
0.5 dl mald kanel
Sockerlag:
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten
Garnering:
1.5 dl pärlsocker
Gör så här: Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll vatten i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt margarinet i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen i ett treslag.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Vad heter du på insta ?
Bullarna ser goda ut. Nu vill jag lära mej att snurra dom
@bakamedfrida Kika in där! Kram <3
Hej! 1)Penslar du inte ägg på bullarna innan dom ska in i ugnen?
2) du låter dom endast jäsas en gång,efter du rullat bullarna? Vill bara dubbelkolla innan jag gör receptet!
1. Nej
2 Ja.
3. Kram <3
Hej, du är så duktig och älskar din Instagram. En liten fråga, har ingen farinsocker o vaniljpulver, funkar det med vanligt socker och kanel? 🙂
Kram!
Hej! Tack snälla, vad glad jag blir. Det funkar jättebra!! Kram <3
Tänkte testa detta recept idag, verkar väldigt gott! En fråga – är det kallt vatten du använder?
Svar ja! Jag kör på kallt vatten 🙂
Hej Frida och tack för såååå många fantastiska baktips!! tror du det går bra att ha havremjölk istället för vatten?
Hej! Tack själv du fina! Ja, det går jättebra. 🙂 Kram <3
Bakade från ditt recept idag, mums! Saftiga, goda och veganska. Love it! Mina bullar blev väääldigt stora så nästa gång bakar jag fler helt enkelt. 😉 Sen hade jag farinsocker som det stod men läste att det ska vara farin strö, det får hemskt gärna stå det i receptet… tänk nu måste jag baka bullar snart igen för att testa skillnaden. Haha 😉
Hej! Ser supergott ut. En fråga, använder du brun farin strö eller farinsocker i fyllningen?
Hej! Brun farin strö 🙂 Kram
Hej Frida! Jag söker med ljus och lykta efter ett recept på saftiga veganska saffransbullar! Tror du man kan göra om detta receptet på något vis (typ lägga till saffran?) eller har du något annat tips? Kikade runt lite i ditt arkiv för att se om du lagt upp något recept, men hittade inget. Kan man göra om några av dina vanliga recept på saffransbullar/saffranslängd till veganska?
Tack på förhand! /Sofi
Hej Sofi
Kanske lite sent svar men jag gjorde efter detta recept och böt kardemumman mot saffran och de funkade toppen, testade även att kavla ut degen la den så den fyllde en plåt, skar upp rutor, fick jäsa och sen in i ugnen, mumma ! ☺️
Åh tack för svar, även om det är lite förbi lussebullesäsongen nu 🙂 Men kanske bakar ändå, det blev inga veganska lussebullar till jul så jag kanske får göra ett gäng, låter ju mums! Är mitt i att baka dessa kanelbullarna nu i alla fall, jag hoppas jag lyckas med dom och att dom blir goda!
Nice recept!
Måste väl funka att göra längder av också?
Absolut! 🙂
Hej! Undrar varför man ska sätta igång ugnen 20min innan bullarna ska i? 🙂
För att ugnen ska hinna bli riktigt varm! 🙂 Kram
Tack för detta veganska recept! De blev jättegoda ❤️
Detta är de godaste bullarna i världshistorien! Även inbitna jägare älskar dem! Till saken: har du bakat butterkaka på dem? Jag är nämligen ute efter ett veganskt recept på butterkaka. Tack för allt! Du är bäst!
Åh vad jag blir glad! Så roligt att höra! 🙂
Jag har inte provat att göra butterkaka på dessa, men tänker att det inte borde vara så svårt? Kram på dig!! <3
Hej!
Är det godare att baka bullarna på vatten än ex havremjölk?
Jag tycker inte att det gör någon större skillnad smakmässigt! Ta det du gillar bäst 🙂
Mkt goda bullar! Och jättebra tips som underlättar baket! Jag har ingen bakmaskin men tar upp degen när den släpper bunken på bakbord och bearbetar den där istället. Det är lättare än i bunken
Kan man byta ut vetemjölet till någon annan råg? Min son tål inte just vete
Hej!
Kan dessa göras som saffransbullar? Mvh