Såhär i blåbärstider så vill man ju typ tillsätta blåbär i ALLA bakverk, inte sant? Jag är besatt av att baka med våra goda blåbär som plockas ute i skogarna. Jag är däremot inte så himla förtjust i att äta blåbär färska. Känner att de får mer smak i ett bakverk. Och just nu är favoriten min drömgoda Blåbärskladdkaka med vit choklad.
Ser ni vad härligt kladdig kakan blir av den vita chokladen? Vit choklad och blåbär är förresten en ljuvlig kombination. Nästa gång kommer jag nog även att tillsätta lite citronskal i kladdkakan. Det känns som att syran från citronskal kommer att ta kakan till ännu högre höjder. Mums!
(reklam)
På tal om Kladdkaka – missa inte att beställa min bok Kladdkakor Deluxe idag. Sista dagarna nu att beställa signerade böcker! ♥
Blåbärskladdkaka med vit choklad, ca. 10 bitar:
Ingredienser:
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
3 dl blåbär
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra en form med löstagbara kanter, 20 cm. Smält smör och vit choklad i en kastrull på låg värme, ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och strösocker i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser utom blåbär (smöret sist) och rör ihop en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och strö sedan över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt sätta sig i kylskåp i ett par timmar.
Serveras gärna med en klick lättvispad grädde. Hoppas att det ska smaka! ♥
åååå gud så gott! ska baka den någon dag!!!!!!!
Ser väldigt god ut ska baka den till helgen när barnbarnet kommer.
Hej! Kan man använda frysta blåbär? Något jag då ska tänka på? Tack på förhand !
Hej! Absolut! Låt de tina en aning och rinna av lite innan bara. 🙂 Kram. <3
Hej.
Tack för alla goda och inspirerande inlägg!
Förstår inte just detta recept. Ska man blanda allt samman (förutom blåbären) i formen inkl choklad etc och in i ugnen. På receptet framgår det så men enligt bilden så ser det ut som chokladen läggs på efter att kakan har gräddats i ugn. Vill gärna baka denna. Ser supergod ut.
Det står såhär i receptet “Smält smör och vit choklad i en kastrull på låg värme, ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och strösocker i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser utom blåbär (smöret sist) ” Alltså smöret sist är den blandningen med smör och vita chokladen
Jag bakade denna idag men den blev inte bra alls. Den blev liksom aldrig “klar” i mitten. Den blev klar i kanterna men rann bara i mitten, som ofärdig smet. Vet inte vad jag kan ha gjort för fel? Hade den ändå inne längre än vad den skulle.
Bakade denna igår och måste säga att jag blev jäkligt besviken, den blev verkligen inte alls “drömgod” som Frida skriver. Alltså den var verkligen inte god, smakar bara sliskigt. Så jag skulle inte rekommendera dig som läser detta att baka den här kakan. Själv är jag ledsen att jag behövde slösa alla blåbär som tog mig en hel eftermiddag att plocka ihop. Fy så synd.
Kan också tycka att det är konstigt att Frida skriver i alla recept att “åh denna kakan är ljuvligt drömgod och min absoluta favorit”. Snacka om att man blir besviken när man går in med såna förväntningar och ska smaka på kakan sen.
Hej Elsa! Vad tråkigt att du inte gillade kakan, det är ju så – att alla gillar olika. Perfekt tillfälle att bjuda någon på fika, kanske är det nya favoriten hos någon i din närhet? Jag själv älskar ju denna kaka. Kanske hittar du något annat smarrigt att baka här inne? Kram!