Det här med att stå inne och baka när termometern ute visar 34°c i skuggan, inte så lockande va? Det tycker inte jag heller..
Just därför så förberedde jag en stor sats med kakdeg sent igår kväll när köket nått en mer behaglig temperatur. Kakdeg att frysa in för att plocka fram och grädda av när suget slår till eller när man upptäcker att sötsakerna är slut precis när man ska packa picknickkorgen. Det finns inget smidigare sätt att baka kakor på än detta.
Jag rör ihop kakdegen och sedan styckfryser jag små skopor av deg på en bakpappersklädd bricka. Jag fryser dem tills de är genomfrusna och sedan lägger jag ner dem i en zippåse. Där kan de förvaras i upp till 3 månader.
När du sedan ska baka kakorna så lägger du dem på en bakpappersklädd plåt och låter de stå i rumstemperatur under tiden som ugnen blir varm. Sedan gräddar du dem som vanligt. Då tar det max 15 minuter att baka kakor. Och du behöver inte smutsa ner någon disk. HUR smidigt? Att frysa deg är underskattat tycker jag. Och något som vi borde göra oftare.
I mitt jobb så underlättar det oerhört för mig att förbereda bakverk på alla tänkbara vis. Om jag nu kommer att behöva Chocolate chip cookies inom en snar framtid så har jag degen i frysen. Så då slipper jag det “jobbiga” momentet med att göra degen (och diska efteråt) när jag ska jobba. Så skönt. Blir lycklig av sådana här små bakhack. 🙂
Här finner ni recept på Chocolate chip cookies.