Bröd

Grekiskt Lantbröd

Grekiskt LantbrödMånga var ni på min instagram som önskade receptet på mitt Grekiska Lantbröd. Förstår det, för det ser så galet gott ut! Och vet ni? Det ÄR galet gott. Två stora limpor som är porösa och otroligt saftiga. Allra helst äter jag dessa som toast med ost emellan två skivor. Och så en tomat- och löksallad till det. Det åt vi till lunch idag och det var såå gott.

Grekiskt LantbrödAv receptet blir det två stora limpor. Det går även att baka ut en enda stor limpa, men då blir den lika stor som en hel ugnsplåt. Och då kan ni tänka er hur svårt det är att skära skivor av ett sådant stort bröd? Och om man lyckas med det så blir skivorna nästan en halvmeter långa.. Jag gör två limpor och fryser ofta in en av dem färdigskivad. 🙂

Grekiskt Lantbröd, 2 limpor:

Ingredienser:
50 g färsk jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
1 dl grekisk yoghurt
2 tsk honung
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke, gärna den till din assistent annars en vanlig, stor skål.
Knåda ihop en smidig deg. Knåda på låg hastighet i assistent i ca. 10 minuter eller för hand i 20 minuter, tillsätt mer vetemjöl om så behövs. Degen ska släppa bunkens kanter- samt kännas elastisk när den är färdig.
Låt degen jäsa i bunken i ca. 30 minuter, täck med plastfolie.
Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och knåda ett par minuter.
Dela degen i två delar och forma båda till runda ”bollar”.
Lägg degbitarna på en bakpappersklädd plåt och täck med bakduk.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och sätt ugnen på 225°c.
När degen jäst färdigt så kan du strö över lite vetemjöl innan du snittar tre snitt i varje deg med en riktigt vass kniv. Snitta snabbt och bestämt.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca. 25-30 minuter, tills de fått en fin färg.
Tag ut och låt svalna helt innan du skär i det.

Grekiskt LantbrödHoppas att det ska smaka med Grekiskt Lantbröd. ♥

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Almeida
3 years ago

Jag älskar grekiskt bröd! Längtar till hösten då jag brukar baka rätt mycket bröd 😀

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Almeida
3 years ago

Underbart med brödbak!! 🙂

Elina
Elina
2 years ago

Funkar det med turkisk yoghurt också?

Jennie
Jennie
2 years ago

Om man vill baka detta brödet fast är glutenintolerant, är det bara att byta ut mjölet då till glutenfritt mjöl? 🙂 tack för svar

Martina
Martina
2 years ago

Galet gott och enkelt bröd

Olivia
Olivia
1 year ago

Hej Frida! Jag undrar om man kan jäsa brödet över natten då jag tänkt ha färskt bröd imorgon bitti! 😉

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Olivia
1 year ago

Det funkar! Minska på jästen till 20-25 gram och jäs i kyl. 🙂 Kram

Kladdkakor Deluxe

Nästa inlägg

Förhandsbeställ min Bakbok - Kladdkakor Deluxe

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x