Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med salt kolafrosting

Kladdkaka med salt kolafrostingKladdkakor, jag får inte nog av dem. Om jag kunde så skulle jag baka kladdkakor varje dag. Men det går ju inte såklart.. Denna är dock en kaka jag skulle kunna äta varje dag. Kladdkaka med salt kolafrosting. Chokladig kladdkaka, fluffig frosting, söt kola och salt. Allt i en kaka. Himla gott och enkelt att baka.

Kladdkaka med salt kolafrostingJag använde faktiskt köpt kolasås idag. Hade en sådan tub i skafferiet som var tvungen att användas och det blev supergott. Och tänk så skönt att ibland kunna ”fuska” lite. Allt behöver ju inte alltid vara hemgjort. Idag var det godare och enklare med en färdig kolasås. Men det får ni göra som ni vill såklart, om ni ska provbaka denna kaka.

Kladdkaka med salt kolafrosting, 10 bitar:

Kladdkaka:
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Frosting:
100 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde
1.5 dl kolasås
1 stor nypa flingsalt – efter smak
ev. hackad daim som dekoration

Gör så här:
Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform med löstagbar kant, 20 cm.
Smält smöret och rör ner chokladen. Rör tills all choklad smält och låt stå.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och till slut smörblandningen. Rör ihop en klumpfri smet. Häll sedan smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 16 minuter. Ställ sedan i frysen i 1 timme.
Frosting: Vispa upp philadelphiaost med vispgrädde med elvisp till ett fast fluff. Rör ner kolasås och salt och skopa ner frostingen i en spritspåse.
Spritsa frostingen över kakan och dekorera eventuellt med lite extra kolasås och hackad daim.

Kladdkaka med salt kolafrostingHoppas att det ska smaka! Lycka till. 🙂

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Carolin Viktoria
Carolin Viktoria
5 years ago

Ska definitivt göra denna ikväll när vi får gäster, låter fantastiskt gott

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Carolin Viktoria
5 years ago

Vad roligt att du gillar den! Den är supergod. Tror att dina gäster kommer att jubla! <3

Sara J
Sara J
5 years ago

Låter supergott! Hur ska kakan förvaras efter den har varit i frysen en timme? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sara J
5 years ago

Den behöver bara frysas om den ska serveras direkt. Så att den sätter sig ordentligt! Om du inte ska servera den efter frysning så kan du förvara den i kylskåpet bara. 🙂

Johanna
Johanna
5 years ago

Hej!
Jag gör kakan just nu, min frostig blev väldigt lös. Kan jag rädda den på något sätt?

Ingela
Ingela
5 years ago

Hej!
Tänker baka denna kaka idag men läste om de som haft problem med att frostingen blev så lös. Hur ska jag undvika att det händer?

Anna Runemo
Anna Runemo
5 years ago

Det här låter supergott! Jag har bara en form som är 18cm och en som är 24cm. Hur blir det då? Vilken är bäst att använda istället?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Anna Runemo
5 years ago

Hej! Jag skulle nog köra på 24 🙂 Kram!

Ofelia
Ofelia
5 years ago

Hej! Går det bra att förvara kakan i frysen om man vill förbereda den i god tid? 🙂 ser såå god ut!!!

Kram Ofelia

Sara
Sara
5 years ago

Hej! Denna det verkligen så god ut. Måste testa. undrar bara när du skriver mörk choklad funkar det då med mörk blockchoklad eller inte? Om inte vad är skillnaden att baka med blockchoklad och ex mörk choklad? Mvh Sara

Emmie Larsson
Emmie Larsson
5 years ago

Kan man spritsa glasyren dagen före servering eller kommer det att sjunka ihop?

Mvh
Emmie

Malin
Malin
5 years ago

Inget bakpulver?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Malin
5 years ago

Nej, inget bakpulver! 🙂

Zandra
Zandra
5 years ago

Hej. Ska baka denna till dop. Tänker på frostingen, ska man hälla upp grädde + Philadelphia tillsammans el ska man vispa grädden först och sen vispa i Philadelphia? /Zandra

Emma
Emma
Reply to  Zandra
5 years ago

Jag har vispat allt tillsammans som det står i receptet.

Madeleine
Madeleine
5 years ago

Gällande frostingen- man måste vispa grädden hårt (!) separat innan man blandar den med färskosten. Annars kommer den bli väldigt rinnig.
Tips: denna frosting går även bra att frysa till glass. Vänd ner kolasåsen försiktigt så blir det som kolarippel i glassen.

Jenny
Jenny
5 years ago

Så god!! Gjort denna flera gånger men lyckas aldrig med frostingen som alltid blir lös. Provat att vispa grädden riktigt hårt före jag blandat i Philadelphiaosten men endå blir den inte så fast att den blir snygg o spitsa. vad gör jag för fel?

Jessica
Jessica
Reply to  Jenny
4 years ago

Jag vispa först grädden (40% fetthalt) med lite socker ganska hårt. Såg till så osten var så fort som möjligt och vispa den för sig innan jag på ner den i grädden och vispa lite till. Då blev den bra. Fast lite lösare igen när jag tog i klassen

Ewe
Ewe
5 years ago

Kan man göra frostibgen kvällen innan servering eller ska man helst göra den samma dag?

Sanna
Sanna
5 years ago

Hej!

Jag är glutenintolerant, kan jag göra den här med ngt annat mjöl?

Marjo
Marjo
4 years ago

Heb je n Nederlandse vertaling voor de ingrediënten?
Ziet er verrukkelijk uit maar kan er zo niets mee.

Petra
Petra
4 years ago

Hur länge kan denna stå i kylskåp? Klarar den sig några dagar? Med tanke på frostingen:)

Josefin Gustafsson
Josefin Gustafsson
2 years ago

Hej! Kan man göra i ordning hela kakan, dvs med frosting och dekoration, kvällen innan den ska ätas? Sambon ska ha med sig till jobbet och jag har svårt att se att han ställer sig och spritsar på plats 😂
Hälsningar Josefin

nutellapaj

Nästa inlägg

Nutellapaj

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x