Chokladbollar

Chokladbollar – klassiskt recept

Chokladbollar receptVet ni vad som slog mig igår? Att jag inte har något recept på mina bästa Chokladbollar här på bloggen. Klassiska chokladbollar utan godisgömma eller dylikt. Det var det knäppaste kände jag och svängde ihop en sats med klassiska chokladbollar omedelbums. Jag har ju det allra bästa receptet. Det som smakar som mammas chokladbollar. Min mamma gjorde de allra godaste chokladbollarna när jag var liten. Alla älskade dem. Och stora var de också, till min och min storebrors enormt stora lycka.

Chokladbollar receptJag har ju alltid sagt att hemligheten bakom bästa chokladbollen är mixad havregryn, precis som i köpta chokladbollar. Och jag älskar det verkligen! Men nu gör jag som jag gjort tidigare (innan jag ägde en mixer), och som mamma alltid gjort – kör i assistenten. Och ja, det blir faktiskt godare (du har alltid haft rätt mamma)! MYCKET godare. Havregrynen blir som lite grovkrossad istället för finkrossad. Lite mer att tugga i. Och vet ni vad hemligheten i mina chokladbollar är? – SALT. Flingsalt. En stor nypa. Det blir så gott förstår ni. Saltet lyfter chokladbollssmaken till helt nya höjder, och jag tycker absolut att ni måste prova!!

Här visar jag steg för steg hur jag bakar bakar dessa Chokladbollar.

Chokladbollar, 20 st:

Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl havregryn
0.5 dl kokt kaffe (kallt)
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
+ pärlsocker att rulla i

Gör så här:
Blanda alla ingredienser (utom pärlsocker) i en bunke, gärna den till din assistent om du har en sådan. Annars funkar det lika bra med en annan bunke.
Vispa på hög hastighet i assistenten eller med elvisp i ett par minuter, till en kladdig med ändå fast smet.
Rulla smeten till bollar och rulla sedan i pärlsocker.
Förvaras i en tätslutande kakburk med lock. 
Går utmärkt att frysa. 

Chokladbollar receptNu hoppas jag att det ska smaka. Lova att berätta hur du tycker att det smakade med saltet i chokladbollarna om du bakar dem. Stor kram! ♥

Fler recept på Chokladbollar:
Chokladbollar med dumlegömma

Chokladbollar med Nutellagömma
Nyttigare Chokladbollar
Chokladbollar med kakdegsgömma
Chokladbollar i långpanna

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

36 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Shima
Shima
5 years ago

Jag letade faktiskt efter ”vanliga” chokladbollar på din blogg förra veckan och tyckte det var konstigt att jag kunde hitta ALLA olika varianter förutom klassisk. Trodde att det var något fel på mina sök kunskaper haha! Men nu äntligen… tack!!

Anci
Anci
5 years ago

Jag har florsocker istället för strösocker och vaniljsocker. Smarrigt värre. Men håller helt och hållet med ang havregrynen…

Johanna
5 years ago

Mitt recept är i stort sett identiskt med ditt och jag håller med, GALET goda! Och det är ett måste att baka på äkta smör om man tål det, så mycket rundare smak än margarin ☺️

Jenny
Jenny
5 years ago

Jag brukar ha extra mycket vaniljsocker 🙂

Wera Belle
Wera Belle
5 years ago

Mitt recept är också typ likadant som ditt, och de är underbara! Jag brukar däremot smälta smöret, och kyla smeten innan jag rullar bollarna. Tycker det blir aningen godare :):)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Wera Belle
5 years ago

Visst är det smarrigt!! Delar dock inte din smak med smält smör i chokladbollar.. Gillar rumsvarmt bäst. Men smaken är som baken. 🙂 Kram!

Maja
Maja
5 years ago

Jag smälter smöret och låter sockret puttra med en stund. Sen får smeten svalna i kylskåpet innan man rullar.
Blir en karamellig smak <3

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maja
5 years ago

Kanske borde jag prova att smälta smöret en gång till.. Har gjort det innan och gillade det inte! Men nu är jag snart övertygad. 🙂 Kram! <3

Marie
Marie
5 years ago

Jag byter alltid ut kaffet mot grädden då jag inte gillar kaffe. Tips 🙂

T
T
Reply to  Marie
5 years ago

Bra tips, satt precis och funderade på vad jag kunde byta ut kaffet mot =)

Emma
Emma
Reply to  T
5 years ago

Det går utmärkt att byta ut kaffe mot vatten bara också!

Almeida
5 years ago

Så gott med chokladbollar, speciellt i denna värme när man undviker att använda ugnen 😀

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Almeida
5 years ago

Exakt!! Och dessa är SÅ goda! 🙂

Mia
Mia
5 years ago

Hej!
Tack för dina goda tips! Jag gillar att byta ut 1/3 av kakao till o’boypulver 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mia
5 years ago

Ja, oboý är gott i chokladbollar! 🙂 Kram <3

Aleks
Aleks
5 years ago

Smält marabou mjölkchoklad!! Blir som delicatobollar

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Aleks
5 years ago

Jaaaaa! Åh hjälp så gott <3

Alexandra
Alexandra
5 years ago

Dessa var toppen! Orkade inte rulla dom så åt ur skål med sked, MUMS!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Alexandra
5 years ago

Underbart! Kul att du gillar dem 🙂

Ariana
Ariana
5 years ago

Vad menas med assistent

minela
minela
5 years ago

Hur länge klarar sig chokladbollarna i frysen?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  minela
5 years ago

Om du bakar med smör så i upp till tre månader. Smör härsknar ganska fort. 🙂 Kram!

Susanne
Susanne
5 years ago

Lägger ibland till lakrits i smeten. Blir sååå gott!

Angelica
Angelica
5 years ago

Dom här chokladbollarna blev alldeles underbara m flingsaltet i, så krämiga och goda! Bästa receptet, Tack!!

Jessica
Jessica
4 years ago

Gjorde dessa idag inför 1 års kalas. Sjuuukt goooda. Fått lämna i annan frys annars äter familjen upp de. 😀

trackback
4 years ago

[…] är väl mer klassiskt fika än chokladbollar? Okej, kanelbullar, då. Men utöver det kvalar nog chokladbollarna in på plats nummer två. Alla kaféer serverar chokladbollar, alla barn vet hur man gör dem. […]

Emilia
Emilia
4 years ago

Gjorde dessa igår, Såååå goda alltid rört ihop innan men använde elvispen nu. Så krämigt !!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emilia
4 years ago

Kul att höra!! Kram <3

Ida
Ida
4 years ago

Provade att doppa chokladbollarna i 150 g smält mörk choklad och strösslade kokos på istället för pärlsocker. Blev riktiga lyxbollar!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ida
4 years ago

Hallelujah! MUMS <3

Carolina P
Carolina P
3 years ago

Tror du att det går lika bra med snabbkaffe (neskaffe) istället för ”riktigt” bryggkaffe? 🤔

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Carolina P
3 years ago

Absolut! Det funkar superbra 🙂

Hannah
Hannah
2 years ago

Ditt recept på chokladbollar är fantastiskt. Du är verkligen jättebra på att baka! Det blir så gott! Men jag brukar forma mina chokladbollar till små söta igelkottar istället för bollar!

Maj Bure'n
Maj Bure'n
2 years ago

Chokladbollar

Tobias
Tobias
1 year ago

Smart att rulla bollarna i glas, problemet för mig har alltid varit att dom blir ojämna i storleken av att rulla för hand då dom är så mjuka. För att få lite sälta brukar jag ha 50/50 osaltat smör respektive normalsaltat smör. I alla recept för chokladbollar står det alltid bara ”smör” vilket jag tolkat som osaltat smör. Gissar att du använder osaltat smör, annars blir det väl för mycket sälta med flingsalt plus normalsaltat smör.

Jättecookie med choklad och daim

Nästa inlägg

Jättecookie med choklad och daim

36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x