Vet ni vad som slog mig igår? Att jag inte har något recept på mina bästa Chokladbollar här på bloggen. Klassiska chokladbollar utan godisgömma eller dylikt. Det var det knäppaste kände jag och svängde ihop en sats med klassiska chokladbollar omedelbums. Jag har ju det allra bästa receptet. Det som smakar som mammas chokladbollar. Min mamma gjorde de allra godaste chokladbollarna när jag var liten. Alla älskade dem. Och stora var de också, till min och min storebrors enormt stora lycka.
Jag har ju alltid sagt att hemligheten bakom bästa chokladbollen är mixad havregryn, precis som i köpta chokladbollar. Och jag älskar det verkligen! Men nu gör jag som jag gjort tidigare (innan jag ägde en mixer), och som mamma alltid gjort – kör i assistenten. Och ja, det blir faktiskt godare (du har alltid haft rätt mamma)! MYCKET godare. Havregrynen blir som lite grovkrossad istället för finkrossad. Lite mer att tugga i. Och vet ni vad hemligheten i mina chokladbollar är? – SALT. Flingsalt. En stor nypa. Det blir så gott förstår ni. Saltet lyfter chokladbollssmaken till helt nya höjder, och jag tycker absolut att ni måste prova!!
https://www.youtube.com/watch?v=YHPx8VT-gXw
Här visar jag steg för steg hur jag bakar bakar dessa Chokladbollar.
Chokladbollar, 20 st:
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl havregryn
0.5 dl kokt kaffe (kallt)
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
+ pärlsocker att rulla i
Gör så här:
Blanda alla ingredienser (utom pärlsocker) i en bunke, gärna den till din assistent om du har en sådan. Annars funkar det lika bra med en annan bunke.
Vispa på hög hastighet i assistenten eller med elvisp i ett par minuter, till en kladdig med ändå fast smet.
Rulla smeten till bollar och rulla sedan i pärlsocker.
Förvaras i en tätslutande kakburk med lock.
Går utmärkt att frysa.
Nu hoppas jag att det ska smaka. Lova att berätta hur du tycker att det smakade med saltet i chokladbollarna om du bakar dem. Stor kram! ♥
Fler recept på Chokladbollar:
Chokladbollar med dumlegömma
Chokladbollar med Nutellagömma
Nyttigare Chokladbollar
Chokladbollar med kakdegsgömma
Chokladbollar i långpanna
Jag letade faktiskt efter ”vanliga” chokladbollar på din blogg förra veckan och tyckte det var konstigt att jag kunde hitta ALLA olika varianter förutom klassisk. Trodde att det var något fel på mina sök kunskaper haha! Men nu äntligen… tack!!
Jag har florsocker istället för strösocker och vaniljsocker. Smarrigt värre. Men håller helt och hållet med ang havregrynen…
Mitt recept är i stort sett identiskt med ditt och jag håller med, GALET goda! Och det är ett måste att baka på äkta smör om man tål det, så mycket rundare smak än margarin ☺️
Jag brukar ha extra mycket vaniljsocker 🙂
Mitt recept är också typ likadant som ditt, och de är underbara! Jag brukar däremot smälta smöret, och kyla smeten innan jag rullar bollarna. Tycker det blir aningen godare :):)
Visst är det smarrigt!! Delar dock inte din smak med smält smör i chokladbollar.. Gillar rumsvarmt bäst. Men smaken är som baken. 🙂 Kram!
Jag smälter smöret och låter sockret puttra med en stund. Sen får smeten svalna i kylskåpet innan man rullar.
Blir en karamellig smak <3
Kanske borde jag prova att smälta smöret en gång till.. Har gjort det innan och gillade det inte! Men nu är jag snart övertygad. 🙂 Kram! <3
Jag byter alltid ut kaffet mot grädden då jag inte gillar kaffe. Tips 🙂
Bra tips, satt precis och funderade på vad jag kunde byta ut kaffet mot =)
Det går utmärkt att byta ut kaffe mot vatten bara också!
Så gott med chokladbollar, speciellt i denna värme när man undviker att använda ugnen 😀
Exakt!! Och dessa är SÅ goda! 🙂
Hej!
Tack för dina goda tips! Jag gillar att byta ut 1/3 av kakao till o’boypulver 🙂
Ja, oboý är gott i chokladbollar! 🙂 Kram <3
Smält marabou mjölkchoklad!! Blir som delicatobollar
Jaaaaa! Åh hjälp så gott <3
Dessa var toppen! Orkade inte rulla dom så åt ur skål med sked, MUMS!
Underbart! Kul att du gillar dem 🙂
Vad menas med assistent
Hur länge klarar sig chokladbollarna i frysen?
Om du bakar med smör så i upp till tre månader. Smör härsknar ganska fort. 🙂 Kram!
Lägger ibland till lakrits i smeten. Blir sååå gott!
Dom här chokladbollarna blev alldeles underbara m flingsaltet i, så krämiga och goda! Bästa receptet, Tack!!
Gjorde dessa idag inför 1 års kalas. Sjuuukt goooda. Fått lämna i annan frys annars äter familjen upp de. 😀
[…] är väl mer klassiskt fika än chokladbollar? Okej, kanelbullar, då. Men utöver det kvalar nog chokladbollarna in på plats nummer två. Alla kaféer serverar chokladbollar, alla barn vet hur man gör dem. […]
Gjorde dessa igår, Såååå goda alltid rört ihop innan men använde elvispen nu. Så krämigt !!
Kul att höra!! Kram <3
Provade att doppa chokladbollarna i 150 g smält mörk choklad och strösslade kokos på istället för pärlsocker. Blev riktiga lyxbollar!
Hallelujah! MUMS <3
Tror du att det går lika bra med snabbkaffe (neskaffe) istället för ”riktigt” bryggkaffe? 🤔
Absolut! Det funkar superbra 🙂
Ditt recept på chokladbollar är fantastiskt. Du är verkligen jättebra på att baka! Det blir så gott! Men jag brukar forma mina chokladbollar till små söta igelkottar istället för bollar!
Tusen tack, jag blir himla glad av dina ord! Låter gulligt med små igelkottar, det ska jag prova framöver! Kram 🙂
Chokladbollar
Smart att rulla bollarna i glas, problemet för mig har alltid varit att dom blir ojämna i storleken av att rulla för hand då dom är så mjuka. För att få lite sälta brukar jag ha 50/50 osaltat smör respektive normalsaltat smör. I alla recept för chokladbollar står det alltid bara “smör” vilket jag tolkat som osaltat smör. Gissar att du använder osaltat smör, annars blir det väl för mycket sälta med flingsalt plus normalsaltat smör.