Att jag har knåpat ihop det allra bästa receptet på Kärleksmums råder det inga tvivel om. Det var ett par år sedan och jag har sedan dagen som receptet kom ut på bloggen fått höra många goda ord om receptet. Det är mångas favoritrecept på denna ljuvliga mjuka kaka. Och vet ni? Nu har jag kommit på en sak som gör denna kakan ännu godare, hur det ens är möjligt. Den är så god nu att jag aldrig mer vill äta en annan mjuk kaka.
Ser ni det goda i kakan? Det är extra glasyr. HUR gott tror ni att det är att få glasyr mitt i kakan? Det jag gör är att jag helt enkelt sticker små hål i kakan med skaftet av en träslev. Och sedan när jag häller över glasyren så sipprar den ner i hålen och när kakan svalnat helt så har glasyren satt sig så att den inte rinner ut när man skär i kakan. Det blir så himla gott.
Kärleksmums, 20 bitar:
Ingredienser Kaka:
200 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1.25 dl kakao
2.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Ingredienser Glasyr:
150 g smör
7.5 dl florsocker
4.5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0.75 dl kokt kaffe
Garnering:
2 dl kokos
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en form (25×35 cm) med höga kanter med bakplåtspapper.
Smält smöret, rör ner mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker på hög hastighet i din assistent eller med elvisp, tills det blivit ljust och fluffigt, i 5 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.
Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda den ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Kolla så att kakan är klar: Stickan ska vara torr.
Tag ut kakan ur ugnen och gör ca. 20 hål i kakan med t.ex skaftet av en slev. Medan kakan står och svalnar kan du göra glasyren.
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Rör ihop till en klumpfri smet och häll den sedan över den avsvalnade kakan.
Strö till sist över rikligt med kokos. Låt sedan kakan stå och svalna ordentligt så att glasyren stelnar i ca. 2 timmar. Skär sedan upp i rutor och förvara i tätslutande burk med lock.
Smart 🙂
Ellerhur!! 🙂
Ser för gott ut! En fråga, kan man slopa kaffet om man inte är överförtjust i smaken? Eller tar det bort från helheten. Ha det gott!
Personligen skulle jag aldrig göra det, men jag gillar ju den smaken. Så om du inte gör det kan du ersätta mängden kaffe med vatten istället. 🙂 Kram!
Kaffesmaken är enligt mig, som kaffehatare, obetydlig. Choklad och cocosen tar över och döljer kaffesmaken. Den lyfter dock chokladsmaken. Så testa att minska kaffet till hälften, smaka av glasyren och se att det bara är gott.
Bra tips! Jag använder dock alltid STARKT kaffe för att få in lite extra smak. Men det behöver man ju såklart inte! 🙂 Kram!
Vi körde på apelsinjuice en gång när vi insåg att en kaka inte räckte utan behövde göra en till och kaffet var slut! Det blev mums! ☺️
Men åh! Det låter ju alldeles ljuvligt 🙂 Kram!
Är det någon som provat att göra den gluten- lactos fri ?
Gjorde nyss med laktosfritt, blev strålande. Även med vaniljpulver ist för socker. Såå mycket godare
Mums!!
Kan man hoppa över att fylla den med glasyr för att få en torrare kaka, t.ex. för kakbuffé där man äter kakan med händerna? Hur mycket mindre glasyr ska man göra då?
Tack på förhand
Går den att frysa?
Svar ja! 🙂
Hej! Undrar ifall man kan använda vanligt socker iställer för flor? Tänkte baka den nu men har inte tillräckligt med florsocker hemma så typiskt.
Hej, vet att jag är väldigt sen men jag bakade på endast 4 dl och den blev väldigt bra och tillräckligt söt!
20 min räcker inte, är inne på 30min för att stickan ska vara torr. Är det någonting jag missat i receptet?
Ha en fin dag!
Hej! Det är nog ingenting du missat, det är bara att olika ugnar gräddar olika effektivt. Så förmodligen är min ugn mer effektiv (stenåldersugnar brukar bli supervarma, och en sådan har jag). 🙂 Kram!
Då är din stenåldersugn en rejäl sådan, för min gamling är bra klen hahahah
Men jag kommer att baka efter ditt recept fler gånger, så det är trial and error på gräddningen. Det varierar ibland, det där med värmen i min ugn.
Jag tycker iaf om ditt recept då glasyren är väl tilltagen från börjab, för oftast måste jag görs dubbel sats för att det ens ska bli en god kaka.
Ha en fin dag!
Hej! Ja, den är bra trots sina år på nacken. Vad roligt! Du får helt enkelt hålla koll ordentligt på tiden 🙂
Ja, glasyr ska det INTE snålas med. Kram på dig! <3
Måste man köpa en speciell form med dom måtten eller funkar det lika bra med de vanliga ugnsplåtarna alternativt en mindre form??
Det går hur bra som helst att bara vika upp kanterna på ett bakplåtspapper och klippa upp remsor vid hörnens överskott och lägga dem löpandes runt hörnets och formens insida. Som när man gör en korg eller ask.
Det står förvaras i burk med tätslutande lock, antar då att det är rumstemp? Och hur länge klarar sig kakorna innan dom blir dåliga? 🙂
Du är ett geni! Detta blev så OTROLIGT bra och gott, jag håller på att fylla frysen nu när jag väntar på att vår lilla bebis ska komma 🙂 jag bytte dock ut vetemjölet mot Finax glutenfria Mjölmix då min sambo är glutenintolerant, och det funkade prima! 😀
Men åh vad kul! Låter fantastiskt. Lycka till med allt som väntar. <3
Kan man använda bikarbonat?hur mkt ska man ha då?
Med bikarbonat använder man hälften så mycket. Så i detta fall: 2 1/2 tsk bakpulver = 11/4 tsk bikarbonat. Lycka till! 🙂
[…] mokkapalat, on tietysti mokkapalat extra määrällä kuorrutusta. Tällä kertaa leivoin niitä täältä löydetyllä ohjeella ja näistä tuli kyllä ihan super […]
Om man ska frysa den, ska man då frysa den utan glasyr (och ta på glasyr när man i sånfall tagit fram kakan från frysen)?
Nej! Frys med glasyren på. Det går jättebra! 🙂
Hur mycket ska tiden minskas om man tar en mindre form?
Jag håller på att baka din kaka nu! Jag har ugnen på 175 grader och nu har den varit inne i snart 45 min. Den är fortfarande kladdig i mitten. Den är dock klar i kanterna.. känns ju knasigt att ha den inne mer än dubbelt så länge som du har din inne. Doftar himmelskt i köket dock! Kram!
Denna har jag precis vispat ihop och gräddas nu i ugnen.
Mums så gott det ska bli med kärleksmums.
MUMSFILIBABA
(:
Baka denna men kokosen räckte inte så tog frystorkade hallon på en del.. blev gaalet gott
Men hjälp så gott! Det måste jag prova 🙂
Detta är verkligen det bästa receptet på kärleksmums som jag har bakat efter, precis som du skriver Frida. Bjöd barnen och en kompis på dessa till efterrätt en dag o jisses om de försvann fort Hade kakorna i frysen så dagen därpå när samma kompis var hos oss så frågade han direkt om vi kunde ta kärleksmums till efterrätt Det är av barnen man får höra sanningen
Wooow, vilken fantastiskt god kaka.
Bästa receptet jag prövat med kärleksmums.
Får se om det finns kvar några till kalaset på söndag eller om jag måste baka en till omgång =)
Tack igen för delat recept.
Kram
Hej! Kan man göra den här kakan glutenfri?
Så ljuvlig!! Hade i 0,5 tsk salt i chokladsmaken också (lyfter verkligen chokladsmaken!) och bakade i en vanlig långpanna, ca 30×40 cm så jag drog ner tiden till 15 min vilket var lagom (i min ugn ). Tror att kollegorna blir glada över fikat i veckan som kommer!
Jag gjorde denna i en långpanna 30×40 cm men ökade till 1,25 sats av smet och glasyr.
Upptäckte när jag hade ställt in kakan i ugnen att jag missat smöret i själva smeten. Inte mycket att göra tänkte jag och testade kakan efter en kvart då jag också tog ut den. Trots mitt misstag var det de godaste och saftigaste kärleksmumsen jag smakat. Tack vare tipset att göra små hål med skaftet av en liten träslev. Hur saftiga skulle de då varit med 2 hg smör i smeten också. Jag kommer nog att fortsätta med mitt misstag men kanske ha i 50 gram smör. Glasyren hade jag däremot kommit ihåg att ha med smöret.
Men OJ! Hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så bra utan smör. Men det låter ju helt fantastiskt. Vad roligt att höra! Toppen att kakan blev så bra ändå. 🙂
Stor kram! <3
Kan man ha denna stående i kylen 1 dygn utan att den blir torr?
Svar ja! 🙂
Tänkte baka dessa kärleksmums till en 50-årsfest, men behöver göra den glutenfri. Vad kan jag byta ut vetemjölet till? 🙂
Såå gott!
Bakade kärleksmumsen till min dotters födelsedag!
Alla älskade den!
Det allra bästa receptet på Kärleksmums, toppen, tack!
HELT fantastiskt recept!
Tack snälla, vad jag blir glad! <3
Det bästa receptet på kärleksmums🤩👌
Det gör mig glad att du gillar det!! Kram
Ska man försvara den i kylen om man vill ska baka den på kvällen och vill äta den dagen efter?
I skafferiet! 🙂
Är de vanlig ugn el varmluft!? ☺️
Jättegoda!! Fluffiga, luftiga och såg goda!
Mycket god kaka!! Hade rostad kokos uppepå!!!
Den här kakan gjorde jag när jag drev ett café & camping 2018, exakt efter receptet. Sen sålde som smör i solske. Folk ringde och beställde till och med 😅
Hahaha alltså min kaka består just nu kanske endast av glasyr. Hade för stor träslev, och jag gjorde 28 hål istället för 20 hål. 😂 Så när jag skulle häll glasyren i så försvann det liksom ner i hålen och det fanns helt enkelt inte kvar något som kunde landa uppe på kakan. Så jag fick göra en halv sats till med glasyr. Haha men kan man få för mycket glasyr? Svaret är nog nej. 😂
Om man gör kakan på en vanlig ugnsplåt hur mycket större sats ska man göra av smeten och glasyren? Och hur mycket längre behöver den vara i ugnen?