Om du gillar Semlor och också är ett fan av friterade munkar så är detta perfect match för dig! Otroligt goda Semmelmunkar som doppas i fluffig vispgrädde.
Klicka här för att se mina andra goda semmelvarianter!
Friterade Semmelmunkar, 30 st:
Ingredienser:
25 g jäst
2.5 dl vatten
0.5 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
75 g smör
6-7 dl vetemjöl
Fritering:
1 liter smakneutral matolja
1-2 dl strösocker att rulla munkarna i
Ingredienser Mandelmassa:
150 g skalad sörmandel
1.75 dl florsocker
1 äggvita
Gör så här:
Mandelmassa: Mixa mandeln fint i din matberedare. Tillsätt sedan florsocker och äggvita – vispa ihop en krämig massa.
Munkar: Smula jästen i en bunke (gärna den till din köksassistent) och tillsätt resterande ingredienser (5 dl av mjölet) och arbeta ihop till en deg. Tillsätt resterande mjöl lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk. – Gör mandelmassan så länge.
Stjälp upp den färdigjästa degen på en lätt mjölad bakbänk och dela den i 30 jämnstora delar. Rulla varje del till en slät boll och lägg på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter.
Hetta upp oljan i en stor kastrull, låt värma till 170°c och börja sedan fritera bollarna. Fritera två i taget till en gyllenbrun färg. Låt sedan droppa av på hushållspapper innan du rullar dem i strösocker.
Låt munkarna svalna innan du fyller dem med mandelmassa (med hjälp av en spritspåse). Servera munkarna med en liten skål lättvispad grädde vid sidan.
Hej!! Låter helt underbart gott, jaf som inte tål nöt & mandel, har du något tips/alternativ på att ha i munkarna istället för mandelmassa?
Massa på solroskärnor? Eller vaniljkräm? Chokladkräm? Ja, vad som helst egentligen. Kram ❤️
Detta låter för jä*la gott! Måste göras till helgen Tack för receptet!
Det är PRECIS så gott!! Lycka till och ha en strålande dag! Kram
Går dessa att frysa?
Ja! Dock blir det inte alls samma sak när de har varit frysta tycker jag. Jag skulle rekommendera att servera dessa ganska direkt efter att de har svalnat! Kram <3
Mums mums!!
Dessa ska testas !
Min mamma gjorde finska munkar / bulldeg , sen friterade hon i olja , rullade dem i socker .
Åh, vad gott! 🙂
Men wow! Det ser och låter helt otroligt gott! Det här MÅSTE jag bara prova 🙂
Går det att frysa degen innan man friterar den och sedan ta fram dem en annan dag att fritera? Om man friterar med mandelmassan i, tror du den rinner ut eller går det bra?
Så gott! Caroline: Hallonsylt kanske?
Detta låter super gott! Mortlar du kardemummakärnorna först? Kram
Svar Ja!! Kram <3
Kan man blanda grädde och mandelmassa till fyllningen? Är inget superfan av ren mandelmassa så äter oftast blandsemla. Det är även enklare att ta med sig om man vill bjuda arbetskamrater eller dylikt. Tacksam för svar och tack för härlig inspiration!
Absolut! Det går jättebra 🙂 Tack själv, kram! <3
Två frågor.
1. Ska vattnet vara fingervarmt när man tillsätter jästen?
2. Det står att mandeln ska vara skalad, antar att du skållat dem och sen kör dem i matberedaren? Gör det nåt om de är varma fortfarande?
Ser så gott ut vill verkligen prova!
Hej! Ljummet vatten! Och du behöver inte skala mandeln. Jag hade färdigskalad mandel som låg i skåpet. Annars hade jag inte besvärat mig att skala dem! Kram! 🙂
Ungefär hur stora i diameter gjorde du degbollarna ? 🙂
Såg sjukt goda ut!!
Denna gång gjorde jag dem lite större än jag brukar med minimunkar. Så ungefär 4-5 cm degbollar! Kram
Hej!
Tänkte prova att göra dessa till jobbet och då måste jag nog tyvärr frysa dom först. Funkar det även om man gör mandelmassa blandat med grädde i fyllningen?