Fettisdagen, Semlor

Friterade Semmelmunkar

4 röster
Friterade Semmelmunkar
Friterade Semmelmunkar där munken smakar kardemumma och är fylld med en krämig mandelmassa. Dessa ljuvliga munkar rullas i strösocker och doppas i lättvispad grädde vid servering.

Om du gillar Semlor och också är ett fan av friterade munkar så är detta perfect match för dig! Otroligt goda Semmelmunkar som doppas i fluffig vispgrädde.

Klicka här för att se mina andra goda semmelvarianter! 

Friterade Semmelmunkar
Mina friterade semmelmunkar fyller jag med hemgjord Mandelmassa. För på så vis blir de allra godast.

Friterade Semmelmunkar, 30 st: 

Ingredienser:
25 g jäst
2.5 dl vatten
0.5 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
75 g smör
6-7 dl vetemjöl

Fritering:
1 liter smakneutral matolja
1-2 dl strösocker att rulla munkarna i

Ingredienser Mandelmassa:
150 g skalad sörmandel
1.75 dl florsocker
1 äggvita

Gör så här:
Mandelmassa: Mixa mandeln fint i din matberedare. Tillsätt sedan florsocker och äggvita – vispa ihop en krämig massa.

Munkar: Smula jästen i en bunke (gärna den till din köksassistent) och tillsätt resterande ingredienser (5 dl av mjölet) och arbeta ihop till en deg. Tillsätt resterande mjöl lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.  – Gör mandelmassan så länge.
Stjälp upp den färdigjästa degen på en lätt mjölad bakbänk och dela den i 30 jämnstora delar. Rulla varje del till en slät boll och lägg på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter.
Hetta upp oljan i en stor kastrull, låt värma till 170°c och börja sedan fritera bollarna. Fritera två i taget till en gyllenbrun färg. Låt sedan droppa av på hushållspapper innan du rullar dem i strösocker.
Låt munkarna svalna innan du fyller dem med mandelmassa (med hjälp av en spritspåse). Servera munkarna med en liten skål lättvispad grädde vid sidan.

Hoppas att dina friterade semmelmunkar ska smaka. Missa inte min facebooksida för mer inspiration!

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Caroline
Caroline
6 years ago

Hej!! Låter helt underbart gott, jaf som inte tål nöt & mandel, har du något tips/alternativ på att ha i munkarna istället för mandelmassa?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Caroline
6 years ago

Massa på solroskärnor? Eller vaniljkräm? Chokladkräm? Ja, vad som helst egentligen. Kram ❤️

Daniel
Daniel
6 years ago

Detta låter för jä*la gott! Måste göras till helgen Tack för receptet!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Daniel
6 years ago

Det är PRECIS så gott!! Lycka till och ha en strålande dag! Kram

Jenny
Jenny
6 years ago

Går dessa att frysa?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jenny
6 years ago

Ja! Dock blir det inte alls samma sak när de har varit frysta tycker jag. Jag skulle rekommendera att servera dessa ganska direkt efter att de har svalnat! Kram <3

Hillevi Hosio
Hillevi Hosio
6 years ago

Mums mums!!
Dessa ska testas !
Min mamma gjorde finska munkar / bulldeg , sen friterade hon i olja , rullade dem i socker .

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Hillevi Hosio
6 years ago

Åh, vad gott! 🙂

Anna María
6 years ago

Men wow! Det ser och låter helt otroligt gott! Det här MÅSTE jag bara prova 🙂

Denice
Denice
6 years ago

Går det att frysa degen innan man friterar den och sedan ta fram dem en annan dag att fritera? Om man friterar med mandelmassan i, tror du den rinner ut eller går det bra?

Kristina
Kristina
6 years ago

Så gott! Caroline: Hallonsylt kanske?

Linda
Linda
6 years ago

Detta låter super gott! Mortlar du kardemummakärnorna först? Kram

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linda
6 years ago

Svar Ja!! Kram <3

Johanna
Johanna
6 years ago

Kan man blanda grädde och mandelmassa till fyllningen? Är inget superfan av ren mandelmassa så äter oftast blandsemla. Det är även enklare att ta med sig om man vill bjuda arbetskamrater eller dylikt. Tacksam för svar och tack för härlig inspiration!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Johanna
6 years ago

Absolut! Det går jättebra 🙂 Tack själv, kram! <3

Victor
Victor
6 years ago

Två frågor.
1. Ska vattnet vara fingervarmt när man tillsätter jästen?
2. Det står att mandeln ska vara skalad, antar att du skållat dem och sen kör dem i matberedaren? Gör det nåt om de är varma fortfarande?

Ser så gott ut vill verkligen prova!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Victor
6 years ago

Hej! Ljummet vatten! Och du behöver inte skala mandeln. Jag hade färdigskalad mandel som låg i skåpet. Annars hade jag inte besvärat mig att skala dem! Kram! 🙂

Mikaela
Mikaela
6 years ago

Ungefär hur stora i diameter gjorde du degbollarna ? 🙂
Såg sjukt goda ut!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mikaela
6 years ago

Denna gång gjorde jag dem lite större än jag brukar med minimunkar. Så ungefär 4-5 cm degbollar! Kram

Erika
Erika
5 years ago

Hej!
Tänkte prova att göra dessa till jobbet och då måste jag nog tyvärr frysa dom först. Funkar det även om man gör mandelmassa blandat med grädde i fyllningen?

Chocolate chip cookie och kladdkaka

Nästa inlägg

Chocolate chip cookie och Kladdkaka

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x