Detta ljuvliga bakverk som fått sitt namn efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova är en marängtårta. Denna med grädde, kokos och passionsfrukt är så god att klockorna stannar.
Denna pavlova ska vi fika på i eftermiddag. Visst ser den smarrig ut? Jag stack ner ett gäng tomtebloss i tårtan för att få in nyårskänslan. Och visst andas det nyår om denna tårta? Jag kommer att servera en sådan här Pavlova imorgon på Nyårsafton också. Marängen gör jag redan ikväll, så slipper det bli så stressigt imorgon.
Om du inte tycker om- eller kanske inte tål Passionsfrukt så är det bara att byta ut det mot annan frukt eller bär. Jordgubbar? Hallon? Blåbär? Apelsin? Ja, precis vad som helst.
Pavlova med passionsfrukt, 12 bitar:
Ingredienser Maräng:
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft från färsk citron
Ingredienser Kokosmousse:
1.5 dl creme fraiche, 34%
1.5 dl strösocker
2 dl kokosflingor
4 dl vispgrädde
Garnering:
3-4 st Passionsfrukter
Gör så här:
Maräng: Börja med att sätta ugnen på 125°c och klä en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum, börja då tillsätta strösockret lite i taget. Vispa tills sockret löst sig i marängsmeten och tillsätt då citronen. Vispa ihop tills det bildas styva toppar.
Klicka sedan ut marängen på bakplåtspapperet. Bred ut en stor cirkel lite slarvigt.
Grädda sedan marängen mitt i ugnen i ca. 60 minuter och låt sedan stå kvar i ugnen tills ugnen svalnat helt.
Kokosmousse: Vispa upp creme fraîche och strösocker till en tjock, gräddliknande smet. Vänd då ner kokosflingorna och ställ i kylskåpet i 1-2 timmar.
Vispa upp grädden ganska hårt och vänd ner kokosblandningen. Klicka ut kokosmoussen på marängbotten. Toppa till sist med passionsfrukt.
Lycka till med din Pavlova. Hoppas att det ska smaka. 🙂
Hade tänkt att göra en pavlova till nyårsdessert så när jag såg denna med kokos blev valet lätt. Hoppas det blir lika gott med hallon Tack för recept och inspiration! Gott nytt år
Är säker på att hallon blir lika smarrigt! Kram & Gott nytt år <3