Saffrasrutor. En ljuvligt god och saftig mjuk kaka som bakas i långpanna och räcker till många. Kakan får sin läckra färg av saffran. Och med en kärleksmumsglasyr på toppen blir denna kaka komplett.
Denna kaka blev så otroligt saftig att den bara smälter i munnen. Porös och saftig. Det kan ha att göra med att ursprungsreceptet är mina Kärleksmums som också riktigt smälter i munnen.
Saffransmums, 25 bitar:
Ingredienser kaka:
200 g smör
1 g saffran
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
0.5 msk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver
2 dl mjölk
Ingredienser glasyr:
150 g smör
7.5 dl florsocker
4.5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0.75 dl kaffe
Garnering:
2 dl kokos
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en ugnsform med höga kanter (30×30 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret, rör ner saffran och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker på hög hastighet i din assistent eller med elvisp tills det blivit ljust och fluffigt – ca 3 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten.
Vänd försiktigt till en klumpfri smet.
Häll mjölken i smöret och tillsätt det sedan i äggblandningen. Vänd om försiktigt så att du inte slår ur luften i smeten.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter (teststickan ska vara torr). Tag ut och låt svalna.
När kakan står och svalnar kan du göra glasyren.
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Rör ihop till en klumpfri smet och bred den sedan över den avsvalnade kakan.
Strö till sist över rikligt med kokos.
Jag tycker verkligen att ni borde prova denna kaka om ni gillar saffran. Ni kommer att älska den! Kram på er, fina ni. ♥
Men gud så gott det ser ut!!! Detta måste testas snarat!!
Ja, det tycker jag! 🙂
Så smart med tårtkartonger! Kan även ”en glad amatör” typ jag köpa det? Och var i så fall?
Absolut! Jag brukar handla på en mataffär som har eget bageri. Fråga i bageriet om de har tårtkartonger så får du säkert köpa ett gäng. 🙂 Kram!
Hej! Har en fråga! Ska bjuda på adventsfika på söndag och funderar på att baka denna kaka. Tror du man skulle kunna ha pepparkakskrydda i glasyren? Hur mycket tror du blir lagom då? 1 tsk? Eller blir det en konstig kombination? 🙂
Hej! Vad roligt! Jag tror att det blir supergott! 1-2 tsk. Smaka dig fram 🙂 Kram! <3
Bakade dessa idag…dom blev super bragjorde men lite pepparkaks krydda i glasyren och toppade med krossade polkagrisardet blev toppen☺️Tack för ett toppen recept…blir fler plåtar i jul☺️☺️☺️
Det låter ljuvligt! Måste prova det nästa gång! 🙂
Hej! Jag ska ett glöggmingel på lördag med ca 60 personer och ska bjuda på en mängd olika tilltugg. Hinner därför inte baka allt på lördagen. Går det bra att frysa kakan (utan glasyr) i veckan och ta fram på lördag och lägga på glasyren då? 🙂
Hej! Vad roligt! Det går faktiskt superbra att frysa dessa MED glasyr! Så du kan göra klart dem med detsamma och sedan skära upp i bitar och sedan frysa ner. Kram! <3
Hej,
Två små funderingar bara.
Formens mått? En kvadratisk form alltså?
175 grader, är det för vanlig eller varmluftsugn?
30×25 cm (en gammal plåt jag har med höga kanter) och ja, alltid vanlig ugnsvärme så länge ingenting annat anges! 🙂
Går det bra att halvera receptet och gör i mindre form?
Det går jättebra 🙂