Denna kaka är på riktigt den allra bästa Äppelkakan som finns. Ärvda recept brukar ju vara de som är allra bäst, och så även detta. Det är jättegammalt och bakas med kaffekoppsmått. Bara en sådan sak, kaffekoppsmått.
Äppelkakan blir inte så himla hög då satsen är liten och då den inte innehåller så värst mycket bakpulver. Men däremot är den desto mer saftig. En sådan kaka som det inte går att baka ta en bit av, och visst är det positivt?
Alla som har- eller har haft en farmor/mormor eller till och med gammelfarmor/mormor har förmodligen smakat en liknande kaka. Om ni provar denna så kan ni väl berätta för mig hur ni tycker att den smakar, och om den kanske påminner er om ett fint minne eller så? 🙂
Ett kaffekoppsmått är lika med 1.5 dl, så det är så jag skriver i detta recept så att det blir enklare för er att följa det.
Gammeldags Äppelkaka, 10 bitar:
Ingredienser:
1 ägg
1 dl strösocker
50 g smält smör
1.5 dl vetemjöl
2 små äpplen
strösocker & kanel till topping
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en limpform (1.5 l) med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker riktigt poröst och tillsätt sedan det smälta smöret och vetemjöl. Rör ihop en slät smet och häll den sedan i formen.
- Skala och kärna ur äpplena, skär dem sedan i skivor och tryck ner dem i smeten. Strö över strösocker och kanel och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30-35 minuter.
- Tag ut och låt svalna innan du skär upp den. Serveras gärna med vaniljsås.
Vilket är ditt godaste recept med Äppelkaka?
Tack för receptet, denna skall jag baka ihelgen!!
Vad roligt att du blev baksugen! Hoppas att det ska smaka. Kram!
Hej! Skulle baka denna men de står att de ska vara bakpulver i men de står inte hur mycket?
Hej! Det är jag som varit virrig. Inget bakpulver 🙂 Kram!
Ska smeten vara superseg?. Ingen annan vätska?
Smeten blir seg, ja! Nej, ingen annan vätska 🙂 Kram!
Testade att göra den ikväll, så oerhörd god. Seg och luftig, syrlig och söt. Helt klart en favorit. Ringlade lite sirap ovanpå.
Underbart! Vad roligt att du gillar den 🙂 Kram!
Undrar vilken slags form som är bäst. På bilden ser det ut som en vanlig långsmal brödform.
Bästa hälsningar
Fanny
Det är en vanlig lång brödform 🙂 Kram!
Hej!
Så god äppelkaka och så enkel att göra.
Tack, kommer att bli ett ”favorecept”.
Gjorde den glutenfri, stämde bra att bara byta mjölet rakt av.
Kram
Lenah
Tusen tack för att du delar med dig. Roligt att du gillar den. Kram <3
Just provat den med vaniljsås! Så enkel & god. Tack för receptet ☺
Vad roligt att du gillar den! 🙂 Kram <3
Bästa äpplekakan
Går det att frysa in en fördiggräddad?Hur värmer jag i ugnen sen för bästa smaken ?
Hej! Kul att du gillar den 🙂
Ja, du kan frysa den. Låt den bara ligga framme i rumstemp om du vill, annars i ugn på 100°c grader i ca. 10 minuter. Kram <3
Hej! Ska baka den här till släktbjudning på lördag, har dock inga brödformar och vi blir ändå ganska många. Kan man dubbla receptet och ha i en vanlig springform eller vilket mått tror du jag bör gå på? Tacksam för svar, du är bäst
Fantastiskt god! Serverades med lättvispad grädde med vaniljsocker i. Adderade lite flingsalt på toppen, mums!
Vad roligt att höra! 🙂 Kram <3