Mjuka kakor

Gammeldags Äppelkaka

gammeldags_appelkaka2Denna kaka är på riktigt den allra bästa Äppelkakan som finns. Ärvda recept brukar ju vara de som är allra bäst, och så även detta. Det är jättegammalt och bakas med kaffekoppsmått. Bara en sådan sak, kaffekoppsmått.

gammeldags_appelkakaÄppelkakan blir inte så himla hög då satsen är liten och då den inte innehåller så värst mycket bakpulver. Men däremot är den desto mer saftig. En sådan kaka som det inte går att baka ta en bit av, och visst är det positivt?

Alla som har- eller har haft en farmor/mormor eller till och med gammelfarmor/mormor har förmodligen smakat en liknande kaka. Om ni provar denna så kan ni väl berätta för mig hur ni tycker att den smakar, och om den kanske påminner er om ett fint minne eller så? 🙂

Ett kaffekoppsmått är lika med 1.5 dl, så det är så jag skriver i detta recept så att det blir enklare för er att följa det.

Gammeldags Äppelkaka, 10 bitar:

Ingredienser:
1 ägg
1 dl strösocker
50 g smält smör
1.5 dl vetemjöl
2 små äpplen
strösocker & kanel till topping

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en limpform (1.5 l) med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt poröst och tillsätt sedan det smälta smöret och vetemjöl. Rör ihop en slät smet och häll den sedan i formen.
  3. Skala och kärna ur äpplena, skär dem sedan i skivor och tryck ner dem i smeten. Strö över strösocker och kanel och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30-35 minuter.
  4. Tag ut och låt svalna innan du skär upp den. Serveras gärna med vaniljsås.

 

Vilket är ditt godaste recept med Äppelkaka?

Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Madeleine
3 years ago

Tack för receptet, denna skall jag baka ihelgen!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Madeleine
3 years ago

Vad roligt att du blev baksugen! Hoppas att det ska smaka. Kram!

Evelina
Evelina
3 years ago

Hej! Skulle baka denna men de står att de ska vara bakpulver i men de står inte hur mycket?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Evelina
3 years ago

Hej! Det är jag som varit virrig. Inget bakpulver 🙂 Kram!

Maria
Maria
2 years ago

Ska smeten vara superseg?. Ingen annan vätska?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
2 years ago

Smeten blir seg, ja! Nej, ingen annan vätska 🙂 Kram!

Katarina
Katarina
2 years ago

Testade att göra den ikväll, så oerhörd god. Seg och luftig, syrlig och söt. Helt klart en favorit. Ringlade lite sirap ovanpå.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Katarina
2 years ago

Underbart! Vad roligt att du gillar den 🙂 Kram!

Fanny
Fanny
2 years ago

Undrar vilken slags form som är bäst. På bilden ser det ut som en vanlig långsmal brödform.
Bästa hälsningar
Fanny

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Fanny
2 years ago

Det är en vanlig lång brödform 🙂 Kram!

Lenah Svenson
Lenah Svenson
2 years ago

Hej!
Så god äppelkaka och så enkel att göra.
Tack, kommer att bli ett ”favorecept”.
Gjorde den glutenfri, stämde bra att bara byta mjölet rakt av.
Kram
Lenah

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lenah Svenson
2 years ago

Tusen tack för att du delar med dig. Roligt att du gillar den. Kram <3

Marie
Marie
2 years ago

Just provat den med vaniljsås! Så enkel & god. Tack för receptet ☺

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marie
2 years ago

Vad roligt att du gillar den! 🙂 Kram <3

Ana
Ana
1 year ago

Bästa äpplekakan
Går det att frysa in en fördiggräddad?Hur värmer jag i ugnen sen för bästa smaken ?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ana
1 year ago

Hej! Kul att du gillar den 🙂
Ja, du kan frysa den. Låt den bara ligga framme i rumstemp om du vill, annars i ugn på 100°c grader i ca. 10 minuter. Kram <3

Minna
Minna
1 year ago

Hej! Ska baka den här till släktbjudning på lördag, har dock inga brödformar och vi blir ändå ganska många. Kan man dubbla receptet och ha i en vanlig springform eller vilket mått tror du jag bör gå på? Tacksam för svar, du är bäst

Lisa
Lisa
1 year ago

Fantastiskt god! Serverades med lättvispad grädde med vaniljsocker i. Adderade lite flingsalt på toppen, mums!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lisa
1 year ago

Vad roligt att höra! 🙂 Kram <3

Nästa inlägg

Chokladmuffins med frosting & godis

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x